• Посилання скопійовано

Оренда офісу у фізособи: оподаткування та відображення у звітності

ФОП орендує офіс у фізособи, сплачує як податковий агент податки (ПДФО та ВЗ, крім ЄСВ) за орендодавця. Якщо у ФОПа немає найманих працівників, а лише оренда, які додатки подавати до об’єднаної звітності? Як заповняти головний звіт та додатки в такому випадку?

У разі оренди приміщення у фізичної особи  фізичною особою – підприємцем, податковим агентом виступає орендар.

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ, податковий агент, що нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок.

Сума доходів у вигляді орендної плати оподатковується ПДФО за ставкою 18%. Окрім цього, з такого доходу утримується військовий збір за ставкою 1,5%. Сплата ПДФО та військового збору до бюджета здійснюється під час виплати такого оподатковуваного доходу (пп. 168.1.2 ПКУ). Зазначимо, що орендна плата не є об'єктом оподаткування ЄСВ.

Cума виплаченої орендної плати фізичній особі відображається підприємцем–орендарем у Додатку 4ДФ об'єднаної звітності за ознакою доходу «196». У графах 3а та 3 відображається сума нарахованої/виплаченої суми орендної плати, у графах 4а та 4 – суму фактично нарахованого/перерахованого ПДФО, а в графах 5а та 5 - суму фактично нарахованого/перерахованого ВЗ.

У заголовній частині об'єднаної звітності обов'язково заповнюються рядки з 01 по 05, а у рядку 064 зазначається кількість додатків щодо відомостей про суми нарахованого, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що подаються у звітному кварталі з кількістю аркушів. У рядку 07 вказується КВЕД. На цьому заповнення об'єднаної звітності підприємцем за виплатою орендної плати фізособі та сум утриманого податку завершується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»