• Посилання скопійовано

Чи подаються форми №1-мс та №2-мс фінансової звітності до органів статистики в квартальному періоді?

ТОВ на загальній системі оподаткування за двома критеріями (кількість працюючих та сукупна вартість активів) завжди належало до мікропідприємств. За 2020 рік ТОВ подало річну звітність за формою №1-мс, №2-мс та річну декларацію з податку на прибуток з рішенням про незастосування різниць (оскільки дохід від діяльності - менше 40 млн). Відповідно, за 2021 рік ТОВ подає річну звітність за ф. №1мс, №2мс та річну декларацію з прибутку. Але від статистики прийшло нагадування подати звітність за І квартал 2021р. За якою формою потрібно звітувати?

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік, для мікропідприємств, малих підприємств, непідприємницьких товариств і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності, крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами, встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу та звіту про фінансові результати.

Відповідно до п. 2 розд. І П(С)БО 25, фінзвітність малого підприємства за формами № 1-м і № 2-м складається:

  • малими підприємствами;
  • представництвами іноземних суб’єктів господарської діяльності.

А фінзвітність мікропідприємства за формами №1-мс і № 2мс складається:

  • мікропідприємствами;
  • підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства (платники єдиного податку);
  • непідприємницькими товариствами(неприбуткові організації тощо).

У статті 2 Закону про бухоблік визначено чотири категорії підприємств залежно від їх розміру: мікропідприємство, мале, середнє та велике підприємство. Щоб підприємство належало до певної категорії, воно повинно одночасно відповідати хоча б двом з трьох критеріїв. 

Зверніть увагу! Ці критерії слід визначати, починаючи з року, що передує звітному року. Мінфін у листі від 04.07.2019 р. №35210-01-2/17297 зазначає, що з метою визначення у 2018 році категорії, до якої належить підприємство, слід застосовувати показники річної фінзвітності за 2017 рік. Відповідно при визначенні форми фінзвітності за 2021 рік треба дивитися показники станом на 31 грудня 2020 року.

При цьому показників одного року недостатньо – для аналізу потрібні дані за 2 попередні роки поспіль! Тобто, якщо ви належали до середніх підприємств, а за показниками 2019 року відповідаєте малим, це ще не означає зміну категорії. Для того, щоб подавати «малу» фінзвітність, вам треба протриматись у малих підприємствах ще і в 2020 році – і то «малу» форму фінзвітності ви зможете подавати лише за 2021 рік.

Порядком №419, який регулює подання фінансової звітності, також визначено категорії підприємств, які подають річну фінзвітність (п. 2 Порядку №419):

  • мікропідприємства;
  • неприбуткові організації;
  • юрособи-платники єдиного податку.

Як зазначено у запитанні, підприємство постійно перебуває в категорії мікропідприємств, зокрема, і для 2021 року. А отже, воно має звітувати до органів статистики за формами №1-мс та 2-мс за підсумками усього 2021 року без подання проміжних квартальних форм.

Оскільки зазначені форми фінзвітності мають застосувати категорії підприємств, які згідно з Порядком №419 подають річну звітність, то, відповідно, форми №1-мс та 2-мс мають виключно річний звітний період.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202413
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414