• Посилання скопійовано

Критерії підприємства та податкові різниці

Як звітувати підприємству в податкову і статистику в 2021 році, якщо за підсумками 2020 р. за трьома критеріями має різні категорії, а саме: мале, мікро, середнє і дохід підприємства за 2020 р. не перевищив 40 млн грн? Чи можна підприємству за підсумками 2020 р. не застосовувати податкові різниці, якщо застосовували в ІІІ кварталі 2020 р.?

Щоб визначити, яку фінзвітність має подавати підприємство, потрібно правильно визначити категорію підприємства. У ст. 2 Закону про бухоблік визначено чотири категорії підприємств залежно від їх розміру: мікропідприємство, мале, середнє та велике підприємство (див. таблицю).

Для того, щоб підприємство належало до певної категорії, воно повинно відповідати двом або всім трьом критеріям.

Таблиця

Категорії підприємств за розміром

№ з/п

Критерій

Мікро-підприємства, до

Малі підприємства, до

Середні підприємства, до

Великі підприємства, від

1

Максимальна балансова вартість активів, євро

 350 000 

 4 000 000 

 20 000 000 

 20 000 000 

2

Максимальний чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), євро

 700 000 

 8 000 000 

 40 000 000 

 40 000 000 

3

Максимальна середня кількість працівників*

10

50

250

250

У випадку, що розглядається підприємство за трьома критеріями потрапляє у три різні категорії. Для того, щоб визначити, до якої все ж таки категорії віднести підприємство потрібно скористатись рекомендаціями Мінфіну щодо класифікації підприємств.

Керуючись рекомендаціями визначаємо, що за результатами 2019 року підприємство відноситься до середнього.

Таким чином, для цілей складання фінансової звітності за 2020 рік підприємство має ідентифікувати себе як середнє підприємство, підтвердити свою фінансову звітність ­аудиторським висновком та в строк до 01.06.2021 р. розмістити таку фінансову звітність на власному вебсайті у повному обсязі.

Що стосується податкових різниць, то відповідно до абз. 8 пп. 134.1.1 ПКУ, то для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень цього розділу. Платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень, має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань, визначених пп. 140.4.8 ПКУ), визначені відповідно до положень цього розділу, не більше одного разу протягом безперервної сукупності років в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу. Про прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності з цього податку, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років. В подальші роки такої сукупності коригування фінансового результату також не застосовуються (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

Також ДФС у Київській області звертає увагу, що нормами пп. 134.1.1 ПКУ передбачено, що платники податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 40 млн грн, можуть визначати об’єкт оподаткування без коригування фінансового результату до оподаткування на всі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.

Тобто, платник податку, який за результатами попереднього (звітного) року мав дохід, що перевищував 20 млн грн та який подавав податкові декларації з податку на прибуток підприємств за звітний квартал, півріччя, три квартали та здійснював коригування фінансового результату до оподаткування за ці періоди, у разі неперевищення за результатами року граничної межі обсягу доходів у 40 млн грн має право задекларувати в річній Декларації рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування та відповідно не визначати податкові різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років) за такий податковий (звітний) рік.

При цьому уточнюючі декларації за 1 квартал, півріччя та три квартали подавати не потрібно.

Тож, в декларації за 2020 рік можна відмовитися від податкових різниць і вже за підсумками 2020 року різниці не застосовувати, навіть, якщо впродовж 2020 року підприємство звітувало щокварталу та з використанням різниць, оскільки це не є перепоною для відмови від різниць за підсумками року, тому що бухгалтерський дохід не перевищує за цей рік 40 млн грн, і цей рік — перший після року, у якому дохід становив понад 20 млн грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024324
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202455
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202448
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202448
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024181