• Посилання скопійовано

Зняття інвалідності: як виправити звіти?

Співробітник не повідомив про те, що з нього зняли інвалідність. При сплаті ЄСВ застосовувалася ставка 8,41%. В звітах теж показували, що він є інвалідом. Як виправити помилку в звітах?

Відповідно до п. 8 розділу ІІІ Інструкції №449 підтвердженням встановлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

З дня надання такої довідки і починає нараховуватися ЄСВ за ставкою 8,41% на базу справляння ЄСВ, визначену щодо працівника-інваліда, а з дати припинення інвалідності роботодавець починає нараховувати ЄСВ на базу нарахування працівника за ставкою 22%.

З питання випливає, що працівник своєчасно не повідомив роботодавця про зняття з нього інвалідності і бухгалтер продовжував нараховувати ЄСВ за ставкою 8,41%. Виправити в Звіті з ЄСВ зазначену помилку можна так:

 

1) Якщо інвалідність з працівника зняли в середині місяця

Помилку виправляємо у місяці виявлення. Наприклад, помилку виявлено у травні 2020 р., а інвалідність зняли з 15 березня 2020 р., в таблиці 6 Звіту з ЄСВ на такого працівника заповнюємо два рядки. 

  • В І рядку проводимо вилучення помилкових даних: у реквізиті 9 — код ЗО «2» (код працюючого інваліда); у реквізиті 10 — код типу нарахувань «3» — надміру нарахований ЄСВ за ставкою 8,41 %; у реквізиті 11 — зазначається місяць, у якому допущено помилку (наприклад, березень 2020 року); у реквізиті 17 і 18 — суми доходу, на який помилково було нараховано ЄСВ за ставкою 8,41 %;  у реквізиті 21 — сума надміру нарахованого ЄСВ за ставкою 8,41 %. Реквізит 15 не заповнюється.
  • В ІІ рядку зазначається правильна інформацію: у реквізиті 9 — код ЗО «1» (найманий працівник, не інвалід); у реквізиті 10 — код типу нарахувань «2» — донарахований ЄСВ за ставкою 22 %; у реквізиті 11 — місяць, у якому допущено помилку (березень 2020 року); у реквізиті 17 і 18 — суми доходу; у реквізиті 21 — сума нарахованого ЄСВ за ставкою 22%. Реквізит 15 не заповнюється.

У Таблиці 1 сума надміру нарахованого ЄСВ за ставкою 8,41% потрапить до рядків 5, 5.1, 5.1.4; сума на яку помилково нараховано ЄСВ за ставкою 8,41%, — до рядка 5.4; донарахована сума ЄСВ за ставкою 22% — до рядків 4; 4.1; 4.1.1;  донарахований ЄСВ за ставкою 22%, — до рядка 4.4. з обов’язковим зазначенням змісту помилки.

 

2. Якщо ставку 8,41% продовжували нараховувати цілий місяць (у квітні 2020 року). Таку  помилку  виправляємо шляхом подання Звіту з ЄСВ:

а) за помилковий місяць (квітень 2020 року): один з типом «скасовуюча», де у реквізиті 9 зазначається код ЗО з «2»; другий -  та типом «початкова», де у реквізиті 9 зазначається правильний код ЗО «1». Всі інші реквізити залишаються без змін, тобто залишаються дані, що зазначені в раніше поданій звітності.

б) донарахування суми ЄСВ виправляється у Звіті з ЄСВ за поточний місяць (травень 2020 р.). Для цього у реквізиті 9 зазначається (вже виправлений за допомогою Звіту з ЄСВ з типом «скасовуючий) код ЗО «1»; у реквізиті 10 — код типу нарахувань «2» — донарахована сума ЄСВ; у реквізиті 11 — місяць, у якому допущено помилку (квітень 2020 р.); у реквізиті 21 зазначаємо різницю між сумами ЄСВ (розрахованою за ставкою 22 % та нарахованою ставкою 8,41 %). Реквізити 15, 17 та 18 не заповнюються. 

У Таблиці 1 сума донарахованого ЄСВ відображається у рядках 4; 4.1; 4.1.1. При цьому також потрібно зазначити зміст помилки.

Поряд зі Звітом з ЄСВ на такого працівника з інвалідністю було відображено і у Звіті №10-ПІ «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів». Відразу зазначимо, що ані Інструкцією №42, ані Порядком №70 не передбачено самостійного виправлення помилок у Звіті №10-ПІ.

Тому виявити факт недоплати можуть тільки спеціалісти інспекції з праці в ході позапланової виїзної перевірки, яку, також можна провести за бажанням роботодавця, і вже за результатами перевірки роботодавець зможе сплатити суму недоплати й пеню.

А якщо під час перевірки ще виявиться факт невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, додатково буде накладено адміністративний штраф згідно зі ст. 188-1 КУпАП

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»