• Посилання скопійовано

Зупинення діяльності: як відобразити в звіті з ЄСВ?

Санаторій з 25 березня зупинив діяльність на час карантину, про що видали наказ про зупинення діяльності. Працівникам зарплата за квітень не нараховувалася. Відпустки без збереження зарплати не оформлювалися. Як правильно оформити табель обліку робочого часу і заповнити таблицю 6 звіту з ЄСВ?

Дійсно Держпраці у Кіровоградській області (про це ми писали у своєму роз’ясненні) https://news.dtkt.ua/labor/social-protection/62467?utm_source=newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=news_14052020  нагадує, що до Закону про зайнятість внесли нову статтю 47-1, яка передбачає надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, за встановленими документами, які подаються до центру зайнятості.

Зупинення (скорочення) діяльності суб'єктів господарювання, передбачене Постановою № 211 не є простоєм, визначеним ст. 34 КЗпП. Зупинення (скорочення) діяльності оформляється наказом власника або уповноваженого ним органу за наявності умов, передбачених постановою № 211. 

Тому підставою для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину є втрата застрахованими особами заробітної плати або її частини, внаслідок вимушеного часткового або повного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ.

Табель - це поіменний список працівників відділу, служби чи іншого структурного підрозділу підприємства, установи, організації з відмітками про використання робочого часу протягом облікового періоду.

Крім того, зупинення (скорочення) діяльності не передбачено КЗпП.

Тому вважаємо, що оскільки табель складається на працівників, які виконують роботу, а наразі такі працівники не працюють внаслідок вимушеного зупинення діяльності, то і табель на них складати не потрібно.

У звіті з ЄСВ, а саме в таблиці 6, працівники, які у квітні 2020 року не працюють внаслідок вимушеного зупинення діяльності та не писали заяви на відпустку за власний рахунок (для того, щоб отримати допомогу по частковому безробіттю на період карантину) відображаємо так: реквізити з 5 по 10 та з 22 по 25 заповнюється в звичайному порядку, а в реквізиті 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових відносинах» - зазначається кількість календарних днів звітного місяця, всі інші реквізити не заповнюються.

Відповідно таблиця 1 Звіту з ЄСВ не міститиме жодних даних про нарахування і утримання, оскільки відсутня база нарахування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202413
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414