• Посилання скопійовано

Яку фінзвітність подавати новоствореному підприємству?

За якими формами новоствореному підприємству подавати річну фінансову звітність? Яка процедура визначення, чи відноситься воно до мікро чи малих підприємств для складання фінансової звітності?

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік, звітним періодом для складання фінзвітності є календарний рік. Однак для новостворених підприємств цей період буде дещо іншим.

Так, згідно із ч. 2 ст. 13 Закону про бухоблік, першим звітним періодом для «новачків» може бути:

1) період менш як 12 місяців. Його застосовують у випадку, якщо державна реєстрація підприємства відбулася протягом року, а тому звітувати про перші результати господарської діяльності новостворене підприємство має за період від дати реєстрації по останній день календарного року;

2)  період не більш як 15 місяців. Обрати такий період для звітування можуть підприємства, які були зареєстровані наприкінці року в період із 1 жовтня по 31 грудня. Так, наприклад, підприємство, зареєстроване у жовтні 2019 року, може не подавати річної фінансової звітності за 2019 рік, а включити показники жовтня, листопада та грудня до звіту вже за 2020 рік (див. лист Держкомпідприємництва №332). Однак, якщо підприємство — платник податку на прибуток, то йому доведеться скласти фінзвітність від дати реєстрації до кінця року, оскільки під час подання річної декларації з податку на прибуток воно зобов’язане долучити до неї фінзвітність (пп. «а» пп. 137.5, пп. 46.2 ПКУ). Власне, декларацію з податку на прибуток складають на основі показників фінзвітності.

Новоутворені підприємства для визначення відповідності критеріям мікро-, малого, середнього чи великого підприємства застосовують показники на дату складання річної фінансової звітності (ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік). А це означає, що до такої дати проміжну фінзвітність «новачки» складати не зобов’язані.

Отже, зареєстроване у 2019 році підприємство — платник податку на прибуток зобов’язане скласти річну фінансову звітність за 2019 рік. Тим часом проміжну фінзвітність у 2020 році підприємство складатиме, якщо його річний дохід за 2019 рік перевищив 20 млн грн і/або воно відповідає критеріям малого, середнього або великого підприємства згідно із Законом про бухоблік.

Про застосування скороченої за показниками фінзвітності мікро- та малими підприємствами прописано у ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік.

Слід  пам’ятати, що «скорочені» форми у П(С)БО 25 є дві:

Таким чином, новостворене підприємство визначає тип фінансової звітності на дату складання балансу:

  • ф. №1-мс і ф. №2-мс, якщо підприємство на дату балансу відноситься до мікропідприємств;
  • ф. №1-м і ф. №2-м – для малих підприємств;
  • усі форми: ф. №1, ф. №2, ф. №3 або ф. №3-н, ф. №4, ф. №5, ф. №6 – для середніх та великих підприємств.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.20245
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202452
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024577
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414
  • Бухгалтер без права підпису: чи подавати ф. №1-ОПП?
    На новоствореному підприємстві є директор (наймана особа), головного бухгалтера немає і в податкову дані не подавалися, що директор буде головним бухгалтером. Прийняли бухгалтера без права підпису. Але директор підписує всі звіти та банківські платіжки. В цьому є якесь порушення? Якщо є, то як це виправити?
    04.04.20241 9862