• Посилання скопійовано

Чи є критичними розбіжності даних декларації з ЄП зі звітом про фінрезультат?

Підприємство (платник ЄП за ставкою 5%) отримало попередню оплату в ІІ квартал 2017 р. Акт виконаних робіт підписано в І кварталі 2018 р. Дохід для цілей ЄП врахований на дату оплати (ІІ квартал 2017 р.). Коли в бухобліку слід робити запис Дт 6811 Кт 361 та Дт 361 Кт 7032? Чи є критичними розбіжності декларації з ЄП за 2017 р. зі звітом про фінрезультат?

Відповідно до пп. 2 п. 292.1 ПКУ доходом платника ЄП - юрособи є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

На виконання вимог пп. 296.5.4 ПКУ платники єдиного податку ІІІ групи (юрособи) у податковій декларації окремо відображають:

  • обсяг доходу, що оподаткований за відповідною ставкою єдиного податку, встановленою для таких платників п. 293.3 ПКУ (тобто, 5%);
  • обсяг доходу, що оподаткований за подвійною ставкою єдиного податку, встановленою для таких платників п. 293.3 ПКУ (у разі перевищення обсягу доходу).

У пп. 296.1.3 ПКУ зазначено, що платники єдиного податку ІІІ групи (юрособи) використовують дані спрощеного бухобліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пп. 44.2, 44.3 ПКУ.

Юрособи - платники ЄП ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат з метою обрахунку об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику (пп. 44.2 ПКУ).

Згідно з п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

При цьому сума попередньої оплати продукції (товарів, робіт, послуг) доходом не визнається (пп. 6.3 П(С)БО 15).

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Відповідно у статті «Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва відображається дохід від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг без непрямих податків і зборів та інших вирахувань з доходу (пп. 5.1 розд. ІІ П(С)БО 25).

Одним з принципів бухобліку та фінзвітності, що наведені в ст. 4 Закону про бухоблік, є принцип нарахування, за яким доходи і витрати відображаються в бухобліку та фінзвітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

На відміну від умов договору купівлі-продажу (див. ст. 664 ЦКУ) строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду (ч. 1 ст. 846 ЦКУ).

Якщо у договорі підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов'язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов'язання, характеру та обсягів роботи та звичаїв ділового обороту.

Положення ч. 1 ст. 853 ЦКУ зобов'язують замовника прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підряднику.

Якщо замовник протягом одного місяця ухиляється від прийняття виконаної роботи, підрядник має право після дворазового попередження продати результат роботи, а суму виторгу, з вирахуванням усіх належних йому платежів, внести в депозит нотаріуса, нотаріальної контори на ім'я замовника, якщо інше не встановлено договором (ч. 5 ст. 853 ЦКУ).

Отже, у разі отримання платником ЄП передплати в одному звітному періоді, а передання виконаних робіт замовнику в іншому звітному періоді, наявність розбіжностей між сумами доходу, зазначеному в декларації платника ЄП ІІІ групи та фінзвіті суб'єкта малого підприємництва, неминуча, оскільки правила визначення доходу з метою оподаткування ЄП відрізняються від правил визнання доходів в бухобліку.

Щодо проведень, зазначених у запитанні, зазначимо таке.

Відповідно до Інструкції №291 підприємства і організації, що виконують роботи та надають послуги, інформацію про доходи від їх реалізації узагальнюють на субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

За кредитом субрахунку 703 відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом, – зокрема, списання у порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Запис за ДТ 361 КТ 7032 у бухобліку слід робити на підставі погодженого та підписаного представником замовника акту виконаних робіт (тобто, в момент чи після отримання замовником результату виконаних робіт).

Враховуючи те, що раніше від замовника отримано передплату, то заборгованість за результат виконаних робіт закривається проведенням ДТ 6811 КТ 361 або під час відображення доходу за актом виконаних робіт, або наприкінці звітного періоду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024184
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202435
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202442
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202443
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202477