• Посилання скопійовано

Заповнення декларації з акцизного податку у випадку продажу талонів на пальне

Підприємство, платник акцизного податку, продає талони на пальне. Власних заправок не має. Як в такому випадку заповнювати Декларацію з акцизного податку? Акцизні накладні відображаються в декларації датою виписки чи датою реєстрації?

У ІПК від 23.01.2018 р. №254/6/99-99-15-03-03-15/ІПК податківці зазначали, якщо Товариство є платником акцизного податку в розумінні пп. 212.1.15 ПКУ та здійснює операції з реалізації пального за допомогою паливних карток, талонів на пальне, з метою виявлення необлікованих об'ємів пального воно зобов'язане складати акцизні накладні на такі обсяги реалізації, зареєструвавши акцизні накладні в ЄРАН згідно з п. 231.1 ПКУ.

Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального здійснюється у додатку 1-1 до Декларації. При цьому, об’єкт оподаткування для зазначених платників акцизного податку виникає у випадку, визначеному у пп. 213.1.12 ПКУ.

Додаток 1 - 1 обов’язково заповнюється всіма платниками (юридичними та фізичними особами) акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробниками) незалежно від того, чи був у звітному періоді об’єкт оподаткування. 

Крім того, п. 7 розд. ІV Порядку №14 суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів передбачено заповнення Розділу Д «Податкові зобов’язання з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів», в якому зазначаються податкові зобов’язання з акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, розраховані окремо за кожним кодом за КОАТУУ. 

Суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі – платниками акцизного податку при здійсненні роздрібної торгівлі пальним для обчислення суми акцизного податку заповнюється розділ ІІ додатку 6 до Декларації. 

Враховуючи зазначене, платники акцизного податку - особи, що реалізують пальне заповнюють та подають Розділ В та додаток 1 - 1 до Декларації. Платники, які здійснюють роздрібну реалізацію пального, додатково заповнюють та подають Розділ Д та додаток 6 (розділ ІІ) до Декларації. 

 

Дата відображення акцизних накладних в декларації

Порядок заповнення Декларації акцизного податку викладено у Порядку №14. Згідно з п. 2 Розділу V Порядку №14 додаток 1-1 заповнюється так:

  • у графі 5 відображаються обсяги реалізованого пального за зареєстрованими в ЄРАН акцизними накладними, виданими отримувачу пального, розрахунками коригування до акцизних накладних. При цьому інформація надається в розрізі кодів УКТ ЗЕД, детальні дані щодо кожної зареєстрованої акцизної накладної не наводяться;
  • у графах 6-10 відображаються обсяги реалізованого пального за зареєстрованими в ЄРАН акцизними накладними, які не видавалися отримувачу пального, розрахунками коригування до акцизних накладних за відповідними типами причин.

Реєстрація акцизної накладної в ЄРАН вважається наданням акцизної накладної отримувачу пального. Отже, якщо дата складання і реєстрації акцизної накладної припадають на один звітний період, то обсяг реалізованого пального відображається в декларації за цей звітний період. 

Якщо ж акцизна накладна була складена в одному звітному періоді, а фактична дата реєстрації припадає на наступний, то обсяг реалізованого пального за такою акцизною накладною потрапить до декларації за той звітний період, в якому таку акцизну накладну було зареєстровано.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»