• Посилання скопійовано

Відображення доходу від купівлі меду у звіті №1ДФ

Підприємство уклало агентський договір із фізособою - підриємцем, платником єдиного податку, на закупівлю меду у фізосіб. Хто повинен відображати операцію з закупівлі меду в формі №1ДФ?

Відповідно до пп. 14.1.180 ПКУ податковий агент зобов'язаний нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО (та військовий збір) до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік. Як наслідок на податкового агента покладається обов’язок подавати звітність за формою №1ДФ

Згідно з ч. 1 ст. 297 ГКУ за агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надати послуги другій стороні (суб'єкту, якого представляє агент) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб'єкта і за його рахунок. Отже, договір має всі ознаки посередницького. А якщо так, то у формі №1ДФ підприємство, як податковий агент, відображає лише суму нарахованої (виплаченої) винагороди підприємцю без утримання ПДФО та військового збору на підставі пп. 165.1.36 ПКУ. Такий дохід відображається у графах 3а та 3 з ознакою доходу "157" у графі 5 (додатково див. лист ДФСУ від 10.01.2018 р. 100/6/99-99-13-01-01-15/ІПК).

Якщо дохід фізособам виплачує підприємець (про що будуть свідчити підтвердні документи: банківська виписка підприємця або розрахунковий документ, наприклад, товарний чек чи акт закупівлі), то обов’язок відобразити таку операцію покладається на підприємця. 

Крім того, слід нагадати, що якщо виконуються норми пп. 165.1.24 ПКУ, то виплачений дохід фізособі при закупівлі меду не включається до річного оподатковуваного доходу. При продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 16 та 41 УКТ ЗЕД, затвердженої Законом «Про митний тариф України»  (у даному випадку - це група 04 - натуральний мед) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2018 р. - 186 150 грн). Такі фізособи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок за формою №3ДФ.

З іншої сторони,  оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Оподатковуваний дохід відображається фізособою у річній податковій декларації про доходи. 

Податковий агент у формі №1ДФ відображає нарахування (виплату) доходу у графах 3 та 3а і за ознакою доходу «148» у графі 5.

Отже, за умовами запитання важливо дослідити, хто саме буде виплачувати дохід фізособам при закупівлі меду. Відповідно, ця особа і буде виконувати обов’язки податкового агента.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:0112
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202412
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024584
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414