• Посилання скопійовано

Не зазначили дані працівника в таблиці 6 звіту з ЄСВ: як виправити ситуацію?

У таблиці 6 звіту з ЄСВ не зазначили дані про працівника. Зарплату працівнику виплатили, податки сплачено своєчасно. Як виправити помилку? Яка за це відповідальність?

Виправлення помилок у звіті щодо сум ЄСВ, що стосуються грошових показників, страхувальник може здійснити у звітному місяці із застосуванням кодів типу нарахувань, передбачених п. 9 розд. IV Порядку №435.

Якщо донараховують суму ЄСВ на суму заробітної плати (доходу), нарахованої в попередніх звітних періодах, застосовують коди типу нарахувань 2:

  • 2 - сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно донараховано суму ЄСВ.

Якщо зарплату працівникові було нараховано, але його не включили до таблиці 6, у наступному звітному періоді вирішити проблемо сліж таким способом: у звіті за місяць, в якому виявили помилку, в таблиці 6 окремим рядком зазначається така зарплата з кодом типу нарахувань "2" у реквізиті 10 та зазначається місяць, за який було нараховано та не відображено зарплату, у реквізиті 11.

Також  суму такої зарплати необхідно зазначити в рядку 4.1 таблиці 1 Звіту з ЄСВ, в якому виявили помилку, та вказати на зміст помилки.

 

Відповідальність

Пунктами 3, 5 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ передбачено відповідальність зокрема, за донарахування контролюючим органом або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ у вигляді штрафу у розмірі 10% зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого ЄСВ.

За неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується ЄСВ, накладається штраф у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частиною 1 ст. 26 Закону про ЄСВ визначено, що посадові особи платників ЄСВ несуть адміністративну відповідальність:

  • за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ;
  • неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ;
  • подання недостовірних відомостей, що використовуються Держреєстрі, інших відомостей, передбачених Законом про ЄСВ. 

У відповідності до ст. 165-1 КУпАП за порушення порядку нарахування ЄСВ, страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ, страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування або подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі, – на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу - підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, накладається штраф від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне із правопорушень, зазначених у ч. 1 ст. 165 -1 КУпАП, –  тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу - підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від сорока до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, якщо за результатами самостійного виправлення помилки у звіті щодо сум нарахованого ЄСВ страхувальник донараховує своєчасно не нарахований єдиний внесок, то до нього застосовуються штрафні санкції у вигляді штрафу в розмірі 10% донарахованої суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого ЄСВ.

При цьому при виправленні помилок, що стосуються збільшення або зменшення сум нарахованого єдиного внеску, до страхувальників застосовується адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне протягом року вчинення таких дій – від 40 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»