• Посилання скопійовано

Внески на управління будинком: які документи повинно надати ОСББ фінкомпанії для їх віднесення до витрат?

Які документи повинно надати ОСББ фінансовій компанії для того, щоб остання могла включити сплачені внески на управління будинком до витрат?

Запитання:

Один зі співвласників ОСББ «Дім Комфорт» є юрособою (ТОВ ФК «Укрреставрація»), яка повиннна сплачувати внески на управління будинком. На сплату цих внесків ТОВ ФК «Укрреставрація» хоче отримувати акт виконаних робіт, мотивуючи тим, що фінансовій компанії держава призначає аудитора, який не дозволяє сплачені ОСББ внески відносити на витрати без первинних документів. Однак ОСББ як неприбуткова організація не може надати акти виконаних робіт на внески з управління будинком. Які документи повинно надати ОСББ фінансовій компанії для того, щоб остання могла включити сплачені внески на управління будинком до витрат?

 

Відповідь:

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону №2866 основна діяльність об'єднання співвласників багатоквартирного будинку полягає у здійсненні функцій, що забезпечують:

  • реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників;
  • належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території;
  •  сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Положеннями ч. 4 ст. 10 Закону №2866 передбачено, що затвердження кошторису, балансу об'єднання, річного звіту, а також визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників відноситься до виключної компетенції загальних зборів співвласників.

Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном тощо вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі, якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, – більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх співвласників.

Рішення загальних зборів оприлюднюється. У передбачених статутом або рішенням загальних зборів випадках воно може бути надано співвласникам під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом). Співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії.

Отже, первинним документом для віднесення внесків на управління будинком рішенням загальних зборів до витрат будь-якого співвласника (в т.ч. фінансової компанії) є рішення загальних зборів надано співвласникам під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом), якщо це передбачено статутом або рішенням загальних зборів.

У разі, якщо надання рішення загальних зборів співвласникам під розписку або направлення його поштою не передбачено, то достатнім первинним документом є копія рішення загальних зборів або витяг з рішення, завірені головою правління об'єднання.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 14 Закону №2866 співвласник має право, зокрема:

  • брати участь в управлінні об'єднанням у порядку, визначеному Законом №2866 і статутом об'єднання;
  • знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки.

При цьому положення ст. 15 Закону №2866 зобов'язують співвласника:

  • виконувати обов'язки, передбачені статутом об'єднання;
  • виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень;
  • своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі;
  • виконувати передбачені статутними документами обов'язки перед об'єднанням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024283
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024562
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202484
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024104
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023122