• Посилання скопійовано

Пісок перевозиться до покупця протягом дня: скільки ТТН оформлювати?

Юрособа для доставки піску одному покупцю залучає транспорт перевізника (6 авто). Кожним автомобілем вантажністю 22 т декілька раз на день перевозиться пісок для одного покупця. Чи є порушенням, якщо постачальник буде оформлювати одну ТТН із зазначенням в ній загальної кількості піску, перевезеного всього за кожен день?

Відповідно до п. 3.7 Правил №363 на перевезення вантажів автомобільним транспортом замовник надає перевізнику при наявності договору заявку відповідно до встановленої форми (додаток 4 до договору).

У разі масових перевезень вантажів, особливо будівельних на місця будівництв, а також сільськогосподарських вантажів для їх переробки або у місця довгострокового зберігання, замовник повинен до заявки додати також погоджений з перевізником графік виконання перевезень із зазначенням добового або середньодобового обсягу перевезень, а також початку і кінця роботи змін.

Заявка подається перевізнику у строк, визначений договором.

За погодженням із перевізником замовник може передати заявку на перевезення вантажів електронними чи іншими засобами зв'язку. У цьому випадку в такій заявці мають бути необхідні відомості, які характеризують найменування та кількість вантажу, адреси вантаження та розвантаження, відстані перевезення та рід упаковки, а також:

  • період (день, тиждень, декада, місяць); 
  • погоджений сторонами графік подачі автомобілів до пунктів  навантаження (додається, не додається) тощо. 

У п. 11.1 Правил №363 зазначено, що товарно-транспортна накладна (ТТН), форму якої наведено в додатку 7 до Правил №363, є основним документом на перевезення вантажів.

ТТН може оформлюватися суб'єктом господарювання без дотримання форми, наведеної в додатку 7 до Правил №363, за умови наявності в ній обов’язкової інформації.

Оформлення перевезень вантажів ТТН здійснюється незалежно від умов оплати за роботу автомобіля (п. 11.3 Правил №363).

У п. 3.1 Методичних рекомендацій №2 зазначено, що надходження запасів на підприємство оформлюється відповідними документами, типові форми яких затверджуються Держстатом та іншими центральними органами виконавчої влади.

Якщо для оформлення господарської операції типові форми первинних документів відсутні, то підприємство складає такі первинні документи, які б містили обов'язкові реквізити, передбачені законодавством та іншими нормативно-правовими актами. При цьому приймання та оприбуткування запасів, які надійшли від постачальників, оформлюється ТТН з використанням штампу (позначення) про оприбуткування або прибутковим ордером (п. 3.6 Методичних рекомендацій №2).

Первинний документ - це документ, який містить відомості про господарську операцію. Господарська операція в абз. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про бухоблік визначена як дія або подія, що викликає зміни в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Отже, чинне законодавство передбачає складання первинних документів (включаючи ТТН) на кожну дію суб’єкта господарювання: в ситуації, що розглядається, на кожну ходку кожним автомобілем. При цьому для спрощення та впорядкування обліку на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи (реєстри, зведені накладні тощо) за день, тиждень. ТТН у даному контексті є первинним документом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024299
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202490
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024108
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023128