• Посилання скопійовано

Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою

ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?

Довгострокові відсоткові позики з ринковою ставкою відсотку не дисконтуються. Про це ми детально писали тут, тут. Але в разі, якщо ставка відсотку неринкова, дисконтувати потрібно. Про це ми детально писали в статтях за наведеними вище посиланнями. Там же наводився і числовий приклад такого дисконтування.

Таким чином, якщо на момент укладення додаткової угоди ставка відсотку стає неринковою і позика набуває ознак довгострокової, потрібно дисконтувати всю таку позику.

Але тут постає питання, яка позика буде довгостроковою.

Відповідно до пп. 4 НП(С)БО 11 поточні зобов'язання - зобов'язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу.

Довгострокові зобов'язання - всі  зобов'язання, які не є поточними зобов'язаннями.

Тобто, довгострокові зобов’язання будуть погашені протягом періоду, який є більшим 12 місяців з дати балансу.

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 6 дата балансу - дата, на яку складений баланс підприємства. Звичайно датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна фінансова звітність складається за результатами першого кварталу, першого півріччя, дев’яти місяців. Крім того, відповідно до облікової політики підприємства фінансова звітність може складатися за інші періоди.

Тож, наприклад, якщо ТОВ складає фінзвітність раз на рік, тобто, датою балансу буде 31.12 кожного року, відраховувати 12 місяців потрібно саме з дати, наступної за датою балансу. 

Приміром, позику отримали в червні 2023 року, а строк її повернення встановлено договором в грудні 2024 року. Після отримання послуги (червень 2023 р.) найближча дата балансу 31.12.2023 р. Позика планується до погашення протягом періоду, який не перевищує 12 місяців з дати балансу (зокрема, у грудні 2024 р.). Таким чином, така позика буде поточною, а не довгостроковою. Тому її не потрібно дисконтувати.

Але якщо за даними такого прикладу ТОВ складає фінзвітність поквартально, то формально першою датою балансу після отримання позики буде 30.06.2023 р. З цієї дати балансу період погашення буде більше 12 місяців. Таким чином, за формальними ознаками така позика є довгостроковою і тому має дисконтуватися.

Ми навели власну думку щодо визначення довгостроковості позики.

Але прямої відповіді на це питання немає в НП(С)БО і в Законі про бухоблік. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним звернутися до Мінфіну за отриманням консультації з цього питання, як до держоргану, що відповідає в Україні за методологі бухобліку (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік). Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202454
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024387
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024170
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024112