• Посилання скопійовано

Як списати бракеражні порції готових страв у навчальному закладі?

Школа кожного дня купує бракеражну порцію їжі у постачальника готових страв. Страви придбаваються для харчування учнів школи. Як оприбуткувати та списати в обліку бракеражну порцію?

Відповідно до п. 19 Порядку №305, керівник закладу освіти, закладу оздоровлення та відпочинку:

1) забезпечує своєчасне планування та організацію харчування у закладі, координує роботу бракеражної комісії;

2) визначає відповідальну особу, склад бракеражної комісії, до якої, зокрема, входять комірник, кухар, відповідальна особа та медичний працівник, та положення про бракеражну комісію.

Згідно з пп. 2 п. 3 Порядку №305, бракераж – це оцінка кількості харчових продуктів та/або готових страв, їх якості за смаком (виключно готових страв), запахом, зовнішнім виглядом, кольором, консистенцією, наявністю супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, умовами зберігання, відповідності мінімальному терміну придатності харчового продукту або терміну придатності, який зазначається датою “вжити до”. 

Щоденний контроль за якістю готових страв здійснює бракеражна комісія. До її складу можуть входити:

  • завідувач виробництва (кухар-бригадир) їдальні навчального закладу (закладу харчування);
  • медичний працівник;
  • особа, відповідальна за організацію харчування учнів;
  • представники батьківської громадськості.

З вищенаведеного випливає висновок, що бракераж є обов’язковим при організації харчування у закладах освіти. У свою чергу, це потребує придбання та використання бракеражних порцій, і уникнути цього не можна. Тому такі витрати належать до витрат на харчування, при цьому бракеражні порції оприбутковуються так само, як і порції, що призначені для харчування учнів. У свою чергу, витрати на харчування учнів належать до виробничих витрат, які прямо пов’язані з основною діяльністю школи – наданням освітніх послуг.

Якщо вартість харчування входить до вартості навчальних послуг і не оплачується учнями окремо, то його обліковують як витрати на виробництво послуг:

  • Дт 209 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 209 – списання всіх придбаних порцій готових страв до складу собівартості виробництва послуг. Вартість бракеражних порцій можна списувати за окремою статею витрат, наприклад «витрати на контроль якості харчування» тощо. Можна цього і не робити, а списувати всі порції на одну статтю «харчування учнів» - це все виключно на розсуд самої школи.

Якщо вартість харчування оплачується учнями окремо, то готові страви слід розглядати як покупні товари:

  • Дт 281 Кт 631 – оприбуткування всіх порцій готових страв, в тому числі і бракеражних;
  • Дт 23 Кт 281 – списання бракеражних порцій на виробничі витрати школи за статею «витрати на контроль якості харчування» або за подібною, тому що школа зобов’язана проводити бракераж;
  • Дт 902 Кт 281 – списання вартості готових страв, які надані учням за окрему плату.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік авансового внеску з податку на прибуток на АЗС
    Підприємство, платник податку на прибуток, за підсумками 2024 року отримало збиток. Проте в грудні 2024 року було сплачено авансовий внесок з податку на прибуток за місце роздрібної торгівлі пальним (АЗС). Виникає питання, на який рахунок бухобліку правильно віднести цей авансовий внесок та в якому рядку фінансової звітності його відобразити?
    28.01.202511
  • Заміна двигуна на орендованому авто – це поточний чи капітальний ремонт?
    Автотранспортна компанія планує провести капітальний ремонт (заміна двигуна) орендованого транспортного засобу. В договорі оренди є згода орендодавців на поліпшення та ремонт ТЗ. Встановлення двигуна на ТЗ ТОВ буде виконувати самостійно. Як обліковувати цю операцію?
    28.01.202524
  • Визначаємо виробничу собівартість сільгоспродукції
    Підприємство займається вирощуванням сільськогосподарської продукції – овочів. Як визначити виробничу собівартість за кожним видом продукції на рахунку 23 та за якими цінами відобразити в обліку вирощену продукцію на рахунку 26?
    23.01.202538
  • Бухоблік подарованих подарункових сертифікатів
    Підприємство роздрібної торгівлі випускає власні подарункові сертифікати та реалізує їх у своїх магазинах з метою збільшення продажів. У бухобліку відображає реалізовані сертифікати як передоплату від покупців. Підприємство планує акцію, в результаті якої певні покупці - фізособи отримають ці сертифікати (номіналом 5000 грн) у подарунок. Термін дії сертифікатів - 1 рік. З такого доходу фізосіб буде утримано ПДФО 18% (із застосуванням натуркоефіцієнта) та ВЗ 5%. Який бухоблік?
    23.01.2025611
  • Як відобразити в бухобліку зменшення резерву сумнівних боргів?
    ТОВ створило РСБ (резерв сумнівних боргів) на заборгованість нерезидента у валюті. Протягом року 2024 р. ця грошова валютна заборгованіть перераховувалася на кожну останню дату місяця (так передбачено обліковою політикою) за курсом НБУ. Результат перерахунку РСБ у 2024 році: Дт 362 Кт 714 на суму 2400000 грн; Дт 945 Кт 362 на суму 74000 грн. При цьому донарахування (зменшення) резерву за рахунок коливання гривневого еквівалента валютної заборгованості показували методом «сторно», за рік 2024 вийшло Дт 944 Кт 38 на суму 2326000 грн. Чи можна використовувати метод «сторно», якщо так, то на підставі якого документа? Які проведення краще зробити?
    22.01.202543