• Посилання скопійовано

Які є варіанти облікової політики щодо валютних операцій?

Наказ про облікову політику виданий ще 2016 року, на той час не було на підприємстві валютних операцій. Зараз є орендарі, які сплачують за оренду приміщень у валюті на валютний рахунок у банку. Орендні платежі нараховуються на останню дату поточного місяця за курсом НБУ, на рахунку валюта зберігається деякий час, є продаж валюти за комерційним курсом банку. Чи потрібно робити додаток до наказу про облікову політику?

Відповідно до п. 1.3 Методрекомендацій №635, у розпорядчому документі про облікову політику наводяться принципи, методи і процедури, які використовуються підприємством для ведення бухгалтерського обліку, складання і подання фінансової звітності та щодо яких нормативно-правовими актами з бухгалтерського обліку передбачено більш ніж один їх варіант, а також попередні оцінки, які використовуються підприємством з метою розподілу витрат між відповідними звітними періодами. Одноваріантні методи оцінки, обліку і процедур до такого розпорядчого документа включати недоцільно.

На практиці кожне підприємство, якому доводилося обирати одну облікову альтернативу з декількох дозволених, вже тим самим формує свою облікову політику, навіть якщо воно і не видає про це окремого розпорядчого документу (як правило, це наказ).

За звичайних умов наказ про облікову політику складається або на дату держреєстрації підприємства, або на початок будь-якого звітного року – щоб застосовувати нову політику з початку нового звітного періоду. 

Обов’язку щодо затвердження наказу про облікову політику немає, відповідальності за незатвердження – теж немає. Є лише відповідальність за неправильне ведення бухобліку та складання недостовірної фінзвітності, але правильно вести облік та складати достовірну фінзвітність можна і без затвердженого наказу про облікову політику. Головне – це приймати правильні та професійні рішення у тих випадках, в яких правила бухобліку передбачають здійснення вибору з декількох можливих альтернатив, і тим самим буде забезпечено достовірність фінансової звітності. Також важливо дотримуватись приписів п. 9 П(С)БО 6 і не змінювати раніше обрані альтернативи без достатніх на те підстав.

Тепер подивимося, що нам говорять НП(С)БО про облік валютної виручки, зокрема, які альтернативи вони нам пропонують.

По-перше, відповідно до п. 5 НП(С)БО 21 операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат). Підприємство може операції з безготівкових розрахунків в іноземній валюті відображати у валюті звітності у сумі, визначеній у документах банку, з урахуванням особливостей застосування банком валютного курсу на дату здійснення операції, у разі якщо це не суперечить вимогам податкового і митного законодавства в частині застосування валютного курсу.

По-друге, відповідно до п. 8 НП(С)БО 21 визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (відповідно до облікової політики). Для визначення курсових різниць на дату балансу застосовується валютний курс на кінець дня дати балансу. При визначенні курсових різниць на дату здійснення господарської операції застосовується валютний курс на початок дня дати здійснення операції. Підприємство може здійснити перерахунок залишків на кінець дня за монетарними статтями в іноземній валюті, за якими протягом дня здійснювались господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня.

Як бачимо, НП(С)БО 21 пропонує три опції, за якими можна обирати різні варіанти:

  • Пункт 5 НП(С)БО 21: операції з безготівкових розрахунків в іноземній валюті відображати у валюті звітності у сумі, визначеній у документах банку, або не робити цього. Зазвичай на практиці цього не роблять, а перераховують суму в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції. Саме цей варіант і описаний у запитанні;
  • Пункт 8 НП(С)БО 21: визначати курсові різниці за монетарними статтями в іноземній валюті на дату здійснення господарської операції тільки в її межах або за всією статтею, до якої належить ця операція. Це рішення підприємство приймає самостійно;
  • Пункт 8 НП(С)БО 21: здійснювати або ні перерахунок залишків на кінець дня за монетарними статтями в іноземній валюті, за якими протягом дня здійснювались господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня. Ця альтернатива існує тільки формально, адже зараз валютний курс НБУ на початок і на кінець дня є однаковим.

Інші правила НП(С)БО 21 не передбачають вибору і тому їх не потрібно включати до наказу про облікову політику.

Тож якщо підприємство обрало ту чи іншу альтернативу для обліку валютних операцій, воно повинно внести відповідні зміни у наказ про облікову політику до початку здійснення таких операцій. 

Наприклад, текст доповнення може бути таким:

Відповідно до п. 5 НП(С)БО 21, операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат).

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 21, визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції тільки в її межах.

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 21 не здійснювати перерахунок залишків на кінець дня за монетарними статтями в іноземній валюті, за якими протягом дня здійснювались господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня.

Звертаємо увагу, що кожне підприємство є унікальним і тому воно має складати свою облікову політику виключно самостійно, з урахуванням своїх подій та операцій, а також професійного судження керівництва та спеціалістів з обліку. Наведені вище варіанти є лише прикладом, а на практиці підприємство може зробити інший вибір.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік орендованих земельних ділянок у фермерського господарства
    Фермерське господарство використовує у своїй діяльності земельні ділянки на правах оренди (орендну плату сплачує ФГ) та земельні ділянки ОТГ, орендовані засновником ФГ (орендну плату сплачує засновник). Як відобразити ці земельні ділянки в обліку ФГ?
    Сьогодні 13:349
  • Оплата за корпоративні права коштами та товаром
    ТОВ 1 отримало в подарунок частку в статутному капіталі ТОВ 2 - 54 тис. грн (Дт 141 Кт 424), іншу частку ним було викуплено за 220 тис. грн (Дт 141 Кт 311). Частка ТОВ 1 у статуті ТОВ 2 – 100%. Розмір статутного капіталу ТОВ2 – 77 тис. грн. ТОВ 1 продає свою частку за 20 млн грн ТОВ 3. Балансова вартість на дату продажу – 280 тис. грн. Розрахунок: на розрахунковий рахунок – 4 млн грн, поставка товару в майбутньому – 16 млн грн. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:253
  • В бухобліку витрати завжди зменшують фінрезультат, який потім може коригуватися або ні
    Автомобіль підприємства потрапив в ДТП, потім був проданий. Страхове відшкодування надійшло на рахунок вже після продажу. На думку підприємства, сума відшкодування була недостатньою і воно планує подавати позов до суду на страхову компанію для стягнення більшої страхової виплати. Чи може підприємство включати до витрат оплату послуг адвоката та експертизи автомобіля, якщо цього автомобіля вже немає на балансі підприємства?
    13.09.202479
  • Неповне закриття заборгованості постачальника-нерезидента за імпортними операціями
    Підприємство імпортує товари. Воно оплатило за два контейнери 83105 євро. Спочатку було ввезено один контейнер, у якому планувалося ввезти товари на суму 39950 євро, але фактично постачальник завантажив товари вартістю 39745 євро – на 205 євро менше. За деякий час було ввезено другий контейнер вартістю 43155 євро. Після цього залишається переплата в сумі 205 євро. Як її відобразити в обліку та що робити далі?
    12.09.2024244
  • Як обліковувати послуги з написання контенту?
    Підприємство придбаває послуги з написання контенту. Як відобразити цю операцію в обліку: як витрати чи як нематеріальний актив?
    11.09.202466