• Посилання скопійовано

ТОВ отримало сертифікат на монтаж техніки: як відобразити в обліку?

В одному із гіпермаркетів (ТОВ 1) покупець (ТОВ 2 - платник ПДВ), придбав кондиціонер та сертифікат на його монтаж іншою особою - ФОП. Вартість сертифікату значна і відповідає 1/3 вартості товару. Дані позиції зазначено окремо у видатковій накладній. Як відобразити дану операцію в обліку? Хто складає документи на виконання монтажних робіт?

Відповідно до наведеної умови в господарській операції беруть участь три сторони: емітент сертифіката, покупець та продавець сертифіката.

Для того, щоб визначити порядок відображення в обліку, нам необхідно ідентифікувати емітента сертифіката. Адже, щоб щось продати, то треба щось придбати.

 

Емітент сертифіката – гіпермаркет (ТОВ 1)

У цьому випадку ТОВ 1 укладає договір на виконання робіт з ФОП. Такий договір є договором підряду, який регулюється главою 61 ЦКУ. За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу (ст. 837 ЦКУ). Тобто роботи будуть виконуватися саме для ТОВ 1 і від його імені.

Сам сертифікат ТОВ 1 може виготовити самостійно або придбати, відображення в обліку такого сертифікату доцільно проводити за Дт 209 «Інші матеріали». Більш детально про це див. тут.

Для ТОВ 1-гіпермаркета в даних умовах дійсно сертифікат є товаром. А от для ТОВ 2 не обов’язково. Якщо ТОВ 2 планує передати сертифікат іншій особі, то так, це буде товар. Але в цій ситуації ТОВ 2 саме скористається сертифікатом, адже без монтажу кондиціонер не встановити і сума цих робіт збільшить первісну вартість кондиціонера.

Тому в обліку у ТОВ 2 його можна відобразити так:

  • Дт 371 Кт 311 – оплачено сертифікат ТОВ 1-гіпермаркету;
  • Дт 6413 Кт 644 – складено та зареєстровано ПН;
  • Дт 152 Кт 631 – отримано послуги з монтажу;
  • Дт 644 Кт 631 – ПДВ;
  • Дт 631 Кт 371 – проведено взаємозалік.

І оскільки емітентом сертифіку є ТОВ 1 гіпермаркет, то документи щодо виконаних робіт має надати саме ТОВ 1. І відповідно зробити РК щодо перекваліфікації сертифіката з товару в послугу.

Саме такий підхід викладено в консультації ДПС (про це ми писали в нашій новині тут).

 

Емітент сертифіката – ФОП

Ось тут ситуація складніша. Адже тоді ТОВ 1-гіпермаркет в певному сенсі є комісіонером, що придбаває сертифікат у ФОП і, відповідно, продає сертифікат і для нього це товар.

І в цьому полягає складність. Відносини між ТОВ 1-гіпермаркетом і ТОВ 2 завершені – сертифікат продано, між ТОВ 1-гіпермаркет та ФОП також – сертифікат придбано. Умови договору комісії виконано. Але для ТОВ 2,  якщо воно використовує сертифікат для монтажу техніки, це все одно авансова оплата. І хто в цьому випадку має надати акт виконаних робіт з монтажу?

Можливо, ясність внесе IПК ДПС від 07.09.2020 р. №3743/IПК/99-00-05-06-02-06 надана ДПС щодо оподаткування ПДВ послуг посередника. Спробуємо її застосувати за аналогією в межах цієї консультації.

Якщо ФОП – платник ПДВ, то він би мав скласти ПН на ТОВ 1 – гіпермаркет. В будь-якому випадку видаткову накладну все одно має бути складено, за якою сертифікати передано.

ТОВ 1-гіпермаркет продає сертифікат ТОВ 2 і передає його за видатковою накладною і визнає свої ПЗ з ПДВ.

Тоді ТОВ 2 звертається до ФОП, щоб реалізувати своє право на виконання монтажних робіт. Тобто відбувається постачання фактичному споживачу робіт. І тут працівники ДПС кажуть, що також виникає ПЗ з ПДВ. Тобто ФОП складає ПН на ТОВ 2 як кінцевого споживача і, відповідно, надає акт виконаних робіт. Навіть, якщо ФОП – неплатник ПДВ, акт виконаних робіт має бути.

І зрозуміло, що ДПС не знає як ідентифікувати таку операцію.

У нас платник і отримувач послуг одна особа, та за одним договором він отримує товар, який потім має бути перекваліфікований у послугу.

Тому за таких умов, на нашу думку конструкція виглядає так:

ТОВ 1-гіпермаркет продає сертифікат ТОВ 2, складає ПН, проте не складає видаткову накладну на сертифікат, тоді у ТОВ 1 формується кредиторська заборгованість перед ТОВ 2. ФОП виконує роботи для ТОВ 2 – у ТОВ 2 виникає кредиторська заборгованість перед ТОВ 1 і тоді зробити заміну боржника, вийде фактично взаємозалік і ТОВ 1 розрахується за ТОВ 2. Звичайно ТОВ 1-гіпермаркету в цьому випадку доведеться скласти РК.

У такому випадку у ТОВ 2 не буде питань щодо ПК та підтвердження витрат.

Насправді, в цьому випадку немає сенсу продавати сертифікат через посередника. Бо по суті за наведеної умови, даний сертифікат є завуальованим договором підряду. Якщо ж ТОВ 1-гіпермаркет все ж потребує залучення ФОП, то для уникнення такої ситуації можна було б за посередництва ТОВ 1 укласти договір на монтаж між ТОВ 2 та ФОП. І за свої послуги ТОВ 1 отримало б винагороду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік орендованих земельних ділянок у фермерського господарства
    Фермерське господарство використовує у своїй діяльності земельні ділянки на правах оренди (орендну плату сплачує ФГ) та земельні ділянки ОТГ, орендовані засновником ФГ (орендну плату сплачує засновник). Як відобразити ці земельні ділянки в обліку ФГ?
    Сьогодні 13:349
  • Оплата за корпоративні права коштами та товаром
    ТОВ 1 отримало в подарунок частку в статутному капіталі ТОВ 2 - 54 тис. грн (Дт 141 Кт 424), іншу частку ним було викуплено за 220 тис. грн (Дт 141 Кт 311). Частка ТОВ 1 у статуті ТОВ 2 – 100%. Розмір статутного капіталу ТОВ2 – 77 тис. грн. ТОВ 1 продає свою частку за 20 млн грн ТОВ 3. Балансова вартість на дату продажу – 280 тис. грн. Розрахунок: на розрахунковий рахунок – 4 млн грн, поставка товару в майбутньому – 16 млн грн. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:253
  • В бухобліку витрати завжди зменшують фінрезультат, який потім може коригуватися або ні
    Автомобіль підприємства потрапив в ДТП, потім був проданий. Страхове відшкодування надійшло на рахунок вже після продажу. На думку підприємства, сума відшкодування була недостатньою і воно планує подавати позов до суду на страхову компанію для стягнення більшої страхової виплати. Чи може підприємство включати до витрат оплату послуг адвоката та експертизи автомобіля, якщо цього автомобіля вже немає на балансі підприємства?
    13.09.202479
  • Неповне закриття заборгованості постачальника-нерезидента за імпортними операціями
    Підприємство імпортує товари. Воно оплатило за два контейнери 83105 євро. Спочатку було ввезено один контейнер, у якому планувалося ввезти товари на суму 39950 євро, але фактично постачальник завантажив товари вартістю 39745 євро – на 205 євро менше. За деякий час було ввезено другий контейнер вартістю 43155 євро. Після цього залишається переплата в сумі 205 євро. Як її відобразити в обліку та що робити далі?
    12.09.2024243
  • Як обліковувати послуги з написання контенту?
    Підприємство придбаває послуги з написання контенту. Як відобразити цю операцію в обліку: як витрати чи як нематеріальний актив?
    11.09.202466