• Посилання скопійовано

Облік отриманої премії за опціоном

ТОВ отримало премію за договором опціону. Продаж товару буде за твердою ціною. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи є премія за договором опціону об’єктом оподаткування ПДВ?

Відображення в обліку

Відповідно до ст. 33 Закону про ринки капіталу, опціон - це деривативний контракт, що укладається на організованому ринку або поза ним, за яким одна сторона зобов’язується у разі пред’явлення вимоги іншою стороною у майбутньому продати базовий актив іншій стороні (опціон "кол") або купити базовий актив у іншої сторони (опціон "пут") за ціною та на інших умовах, визначених сторонами під час вчинення правочину, відповідно до специфікації такого опціону (для опціонів, укладених на організованому ринку). Опціон також може передбачати обов’язок однієї сторони сплатити іншій стороні певну суму коштів за набуте право вимоги за таким опціоном (премію опціону).

Опціони визнаються фінансовими активами або фінансовими зобов'язаннями у разі укладення контракту між покупцем і продавцем (пп. 14 НП(С)БО 13).

Проте, п. 2 ст. 7 Закону про ринки капіталу визначено, що поставні опціони базовим активом яких є продукція, що укладаються в комерційних цілях та не мають характеристики іншого деривативного фінансового інструмент не є фінансовими інструментами. 

Об’єктом продажу в наведеній ситуації є нефінансовий актив, зокрема товар, який буде отримано лише після оплати. НП(С)БО не регламентують, як обліковувати опціони, які не є фінансовими інструментами.

Та НП(С)БО розроблені на основі міжнародних стандартів фінансової звітності, в яких є згадка про опціони об’єктом яких є нефінансові статті (ст. 1 Закону про бухоблік). 

МСБО 32 визначено, що контракти на купівлю чи продаж нефінансових статей не відповідають визначенню фінансового інструмента, оскільки контрактне право однієї сторони отримувати нефінансовий актив або послугу та відповідне зобов’язання іншої сторони не створюють теперішнього права або зобов’язання будь-якої зі сторін отримувати, надавати чи обмінювати фінансовий актив. Наприклад, контракти, які передбачають розрахунок тільки при отриманні чи наданні нефінансової статті.

Враховуючи зазначене вище, облік опціону відповідно до наведених умов проводимо за загальними правилами без застосування положень НП(С)БО 13.

В обліку продавця дана операція буде відображена так:

  • Дт 949 Кт 685 - Витрати щодо укладання опціону, розміщення опціонного сертифікату;
  • Дт 685 Кт 311 - Оплачено витрати;
  • Дт 377 Кт 719 - Укладено опціон, продано право на придбання продукції;
  • Дт 311 Кт 377 - Отримано премію опціону.
  • Дт 03  -  Відображено контрактні зобов’язання з поставки товару.

 

ПДВ

Відповідно до пп.196.1 ПКУ, не є об'єктом оподаткування операції з випуску (емісії), розміщення у будь-які форми управління та продажу (погашення, викупу) за кошти цінних паперів, що випущені в обіг (емітовані) суб'єктами підприємницької діяльності, НБУ, центральним органом виконавчої влади, включаючи інвестиційні та іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, деривативи, а також корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах.

Опціон належить до деривативів і є цивільно-правовим договором, згідно з яким одна сторона контракту одержує право на придбання (продаж) базового активу, а інша сторона бере на себе безумовне зобов'язання продати (придбати) базовий актив у майбутньому протягом строку дії опціону чи на встановлену дату (дату виконання) за визначеною під час укладання такого контракту ціною базового активу. За умовами опціону покупець виплачує продавцю премію опціону (пп. 14.1.45 ПКУ).

Тобто премія, яка є оплатою за дериватив, не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Податок на прибуток

Опціони в обліку для цілей оподаткування податком на прибуток відображаються на підставі даних бухгалтерського обліку без застосування різниць.

Так, відповідно до пп. 141.2.6 ПКУ  різниці щодо операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів не поширюються на деривативи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»