• Посилання скопійовано

Облік природного газу як безпідставно набутого майна

Комунальне підприємство (КП) за рішенням суду на користь НАК «Нафтогаз України» має відшкодувати вартість безпідставно набутого майна – природного газу. Наразі рішення суду оскаржується. В обліку КП оприбуткування газу було відображено як заборгованість перед НАК «Нафтогаз». Умови договору щодо розрахунків було порушено, тому така заборгованість не була узгоджена. Що в обліку?

Статтею 1212 ЦКУ визначено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. 

Згідно з ст. 1213 ЦК України набувач зобов`язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі. У разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

Тобто береться до уваги ринкова вартість майна на момент подання позову, яка далі може бути переглянута на момент прийняття судом рішення.

Щодо строків повернення, то ВПВС в постанові від 07.02.2024 №910/3831/22 визначає:

«Зобов`язання повернути безпідставно набуте майно виникає в особи безпосередньо з норми статті 1212 ЦК України на підставі факту набуття нею майна (коштів) без достатньої правової підстави або факту відпадіння підстави набуття цього майна (коштів) згодом. Виконати таке зобов`язання особа повинна відразу після того, як безпідставно отримала майно або як підстава такого отримання відпала».

Тобто, безпідставно набуте майно має бути повернено відразу, після отримання і це обов’язок, а не право особи, яка його набула.

При цьому положення статті 1212 ЦК України щодо безпідставно набутого майна можна застосовувати тільки після того, як така правова підстава в установленому порядку скасована, визнана недійсною, змінена, припинена або була відсутня взагалі.

Набуття однією зі сторін зобов`язання майна за рахунок іншої сторони в порядку виконання договірного зобов`язання не вважається безпідставним.

Хоча КП має діючий договір, основною умовою отримання природного газу є дотримання належного розрахунку. Ця умова була порушена, тому правової підстави визнати постачання газу в межах договору у КП немає. Проте, в обліку було відображено заборгованість на користь НАК «Нафтогаз Україна» за діючими тарифами на момент отримання газу:

Дт 23 Кт 631 придбано газ для виробництва теплової енергії, вартість та кількість не узгоджена, хоча зафіксована в електронній переписці;

Дт 644 Кт 631 – податковий кредит з ПДВ, при цьому ПН від постачальника ще немає.

На нашу думку, відповідно до наведених умов в обліку доцільно було б зробити проведення: Дт 23 Кт 685 – отримано безпідставно набутий газ. Тобто замість 631 рахунку обираємо 685, тому що у покупця не було права на отриманий газ.

За судовим рішенням газ визнано як безпідставно набутий, за невиконання умов договору. В свою, чергу КП подає апеляційну скаргу. Якщо предметом оскарження буде лише сума компенсації, то в облікуідентифікуємо, що газ є безпідставно набутим, адже постачання дана операція не передбачає: Дт 631 Кт 685 – перекваліфікація заборгованості перед постачальником газуДт 949 Кт 644 – списання суми ПДВадже постачальник не буде складати ПН на покупця і податкового кредиту не буде.

 

Відповідно до п. 5 НП(С)БО 11 зобов’язання визнається, якщо:

його оцінка може бути достовірно визначена та
є ймовірність зменшення економічних вигід у майбутньому внаслідок його погашення.

Достовірно визначити суму КП поки що не може.

Тому після остаточного рішення суду можна буде зробити коригуюче проведенняДт 949 Кт 685 – збільшення вартості безпідставно набутого майна за рішенням суду, або Дт 685 Кт 719 – зменшення цієї вартості за рішенням суду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»