• Посилання скопійовано

Оподаткування та облік прощення працівнику неповернутої суми ПФД

У 2023 р. Товариство надало працівнику підприємства ПФД у розмірі 100000 грн. строком на 1 рік. ПФД відобразили у Додатку 4ДФ з ознакою доходу «197». У 2024 р. працівник повернув половину ПФД. Строк дії договору до листопада 2024 р., але вже відомо, що працівник не зможе її повернути. Як відобразити цю операцію в додатку 4ДФ і хто повинен сплатити ПДФО та ВЗ?

За договором надання поворотної фінансової допомоги між працівником та підприємством виникають цивільно-правові відносини, що їх передбачено ст. 1045 ЦКУ. При цьому, відповідно до ст. 605 ЦКУ, зобов'язання припиняється внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов'язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора.

Тобто рішення про прощення такої поворотної фінансової допомоги є правом підприємства і може бути реалізовано незалежно від того, чи минув термін повернення за договором, чи ні.

 

Оподаткування

Відповідно до пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ, до оподатковуваного доходу фізособи включається дохід, отриманий у вигляді додаткового блага, зокрема основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (з розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Порядок утримання ПДФО залежатиме від того, чи повідомило підприємство боржника про прощення, чи ні.

 

Не повідомлено про прощення боргу

Якщо особу не було повідомлено, то сума ПДФО утримується з інших джерел його доходу, які йому виплачує підприємство (зокрема, із зарплати). Підприємство в такому випадку повинно включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощенно. Відповідно й у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ потрібно буде відобразити його з ознакою доходу «126» та з відповідним заповненням граф 3а, 3, 4а, 4, 5а та 5.

 

Повідомлено про прощення боргу

У випадку, якщо підприємство повідомляє працівника-боржника про прощення заборгованості, то такий боржник самостійно сплачує ПДФО та відображає їх у річній податковій декларації. При цьому суму, що підлягає самостійному оподаткуванню боржником, роботодавець заознакою доходу «126» зазначає у графах 3а та 3, а графи 4а, 4, 5а та 5 додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ не заповнює. 

Повідомити працівника про прощення боргу з ПФД можна в один із таких способів:

1) надіслати рекомендованого листа з повідомленням про вручення;

2) укласти відповідний договір;

3) надати повідомлення боржнику під підпис особисто.

Також, оскільки суми прощеної ПФД не належать до зарплати (яка включає основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати), то ЄСВ на них не нараховується.

 

Бухгалтерський облік

У бухобліку підприємства надана позика, як правило, відображається у складі іншої дебіторської заборгованості (за Дт 377).

У разі закінчення строку давності за позикою або прощення заборгованості позикодавцем сума дебіторської заборгованості списується до інших витрат проведенням: Дт 944 Кт 377.

Якщо на підприємстві було створено резерв сумнівних боргів, то інші витрати визнавалися при його створенні проведенням: Дт 944 Кт 38. Відповідно, списання позики за рахунок такого резерву відобразиться проведенням: Дт 38 Кт 377. Сума боргу, яка перевищуватиме суму створеного резерву, потрапить до інших витрат у періоді її списання: Дт 944 Кт 377.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як покласти на директора відповідальність за ведення бухобліку?
    Як документально оформити директора як відповідального за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи у разі відсутності у штатному розписі посади головного бухгалтера?
    25.07.2024271
  • Зміна строку використання ОЗ
    Підприємство, платник податку на прибуток і ПДВ, в 2022 році придбало ноутбуки, які ввело в експлуатацію і за якими встановило строк служби - 36 місяців. Але протягом 2023-2024 років придбано нові ноутбуки, відтак ноутбуки 2022 року вже є морально застарілими. Чи можна зменшити строк їх використання до 24 місяців?
    25.07.202440
  • Облік повернення товару, якщо застосовується оцінка вибуття за методом ФІФО
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, купує однаковий товар в різних постачальників за різними цінами. При вибутті запасів оцінює запаси за методом ФІФО. Інколи окремі партії товару повертаються постачальнику, але в обліку при вибутті застосовується метод ФІФО, тож можуть виникати різниці між ціною придбання і ціною списання, які відносять до складу доходу чи витрат. Чи є така ситуація допустимою? Як вона впливає на оподаткування?
    24.07.202442
  • Як обліковувати готівку, що видається покупцям з їхніх карток на їх прохання?
    ТОВ – платник податку на прибуток та ПДВ, видає готівку покупцям магазину, які виявили бажання отримати готівку зі своїх карток. Як відобразити цю операцію в обліку?
    24.07.202432
  • Облік авто як гуманітарної допомоги і реєстрація РРО на це авто
    Підприємство отримало як гуманітарну допомогу авто для мобільної аптеки. Як відображати в обліку? Який вплив на прибуток? Як на авто зареєструвати РРО? Яку адресу вказувати в чеку та яку назву мобільної аптеки?
    22.07.202413