• Посилання скопійовано

Вистава не відбулася, квитки не повернуто: що в обліку?

Глядачі придбали театральні квитки на вистави до 24.02.2022 р., які не відбулися через введення воєнного стану. Театром прийнято рішення продовжити дію квитків до 31.12.2023 р. Глядачі так і не відвідали виставу. Дану суму вирішили віднести на доходи. Як відобразити в обліку цю операцію?

Театри, що здійснюють публічне виконання та публічний показ театральних постановок, зобов'язані повертати гроші за попередньо продані квитки на вимогу глядача, але не пізніше, ніж за годину до початку вистави, або замінювати їх квитками на інші вистави (ст. 12 Закону №2605-IV).

У разі скасування, переносу або зміни заходу відвідувачі (глядачі, слухачі) мають право повернути попередньо придбані квитки. Повернення коштів відвідувачам (глядачам, слухачам) проводиться організаторами заходу з пред’явленням документа, що посвідчує особу (паспорта, військового квитка, студентського квитка, посвідчення водія, службового посвідчення) (Інструкція №452).

Також ст. 10 Закону про захист прав споживачів визначено, що виконавець не несе відповідальності за невиконання, прострочення виконання або інше неналежне виконання зобов'язання та недоліки у виконаних роботах або наданих послугах, якщо доведе, що вони виникли внаслідок дії непереборної сили. В даному випадку обставиною непереборної сили є військова агресія Росії проти України.

У зв’язку з цим керівництвом театру продовжено дію квитків до 31.12.2023 р. Строк на виконання зобов’язань збільшено, що, своєю чергою, необхідно закріпити наказом.

Відповідно до п. 5 НП(С)БО 11, зобов'язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення

З метою бухгалтерського обліку зобов'язання поділяються на: довгострокові, поточні, непередбачені зобов'язання, доходи майбутніх періодів.

Відповідно до Інструкції №291, рахунок 69 "Доходи майбутніх періодів" призначено для узагальнення інформації щодо одержаних доходів у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах.

До доходів майбутніх періодів відносяться, зокрема, доходи у вигляді одержаних авансових платежів за здані в оренду основні засоби та інші необоротні активи (авансові орендні платежі), передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання, виручка від продажу квитківтранспортних і театрально-видовищних підприємств, абонентна плата за користування засобами зв'язку тощо.

Станом на 31.12.2023 р. сплив термін за зобов’язаннями підприємства щодо квитків, придбаних до 24.02.2022 р. З 01.01.2024 р. така заборгованість стала простроченою. В загальному порядку її списання проводиться після закінчення строку позовної давності. Докладніше про позовну давність ми писали у цій статті.

Але в цьому випадку підприємство може провести їх списання раніше за результатами інвентаризації або відповідно за наказом керівника, якщо є впевненість, що ці зобов’язання не будуть погашені. Якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду (п. 5 НП(С)БО 11).

Для цілей ПКУ така заборгованість є безповоротною фінансовою допомогою, яка будет акож включена до складу доходу підприємства. 

При отриманні коштів було визнано дохід майбутніх періодів:

  • К-т 30, 31 К-т 69 – отримано кошти від глядачів.

Відповідно до Інструкції №291 рахунок 69 кореспондує з кредитом рахунків 30, 31, 70, 74. В нашому випадку зобов’язання щодо проведення вистав не виконані через дію обставин непереборної сили, які не можна було запланувати або спрогнозувати, тому ці доходи потрібно перекласифікувати як інші неопераційні доходи: Дт 69 Кт 746.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»