• Посилання скопійовано

Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування

Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?

Таке рішення по суті передбачає безоплатне передання товару фізичній особі. Оскільки підприємство не планує використовувати цей квадроцикл для власних потреб, то в цьому випадку квадроцикл є товаром, а не основним засобом. 

В цьому випадку складається акт приймання-передачі квадроцикла із зазначенням в ньому йогозвичайної вартості та даних фізичної особи – отримувача.

В бухобліку здійснюються такі записи:

  • Дт 281 Кт 631 – придбання квадроциклу з метою подальшої передачі військовослужбовцю;
  • Дт 641/ПДВ Кт 631- податковий кредит з ПДВ;
  • Дт 949 Кт 281 – передано квадроцикл військовому;
  • Дт 949 Кт 641/ПДВ –нараховано податкові зобов’язання з ПДВ на мінімальну базу відповідно до пп. 188.1 ПКУ.

Що ж з оподаткуванням? Відповідно до пп. 32-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, не вважаються використаними платником податку в неоподатковуваних податком на додану вартість операціях або операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, товари, придбані в оподатковуваних податком на додану вартість операціях та передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України у період дії воєнного, надзвичайного стану.

Хто ж є іншими особами? В даному пункті визначено, що не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг Збройним Силам України, Національній гвардії України, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладів охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Щодо передання товарів фізичним особам нічого не сказано.

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу у володіння та користування лізингоодержувачу/орендарю (пп. 185.1 ПКУ).

При цьому база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів не може бути нижче звичайних цін (пп. 188.1 ПКУ).

Звичайна ціна – це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін (пп. 14.1.71 ПКУ).

Тому в даному випадку безоплатна передача є оподатковуваною операцією – постачанням для цілей оподаткування ПДВ. І підприємству необхідно буде скласти ПН відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ.

Якщо підприємство застосовує податкові різниці, то через те, що квадроцикл передано не військовій частині, а військовослужбовцю – фізичній особі, в загальному порядку застосовується податкова різниця, передбачена пп. 140.5.10 ПКУ, і фінрезультат не коригується.

Замість коригування фінрезультату тут відбувається оподаткування отриманого квадроцикла у фізичної особи – отримувача. Існує проблема з оподаткуванням негрошових доходів фізосіб, у яких немає інших грошових доходів, тому що немає з чого утримати ПДФО та ВЗ. Ми спробували вирішити цю проблему у цій консультації, але зауважимо, що запропоноване рішення не є ідеальним. На рівні законодавства ця проблема не вирішена.

В цьому випадку можна нарахувати фізособі додаткове благо у грошовій формі в такій сумі, щоб після оподаткування ПДФО та ВЗ вона покрила вартість квадроцикла. Наприклад, якщо квадроцикл придбаний за 102000 грн з ПДВ, то потрібно нарахувати допблаго фізособі в сумі 126708,07 грн. Після утримання з нього ПДФО та ВЗ залишається чиста сума як раз 102000 грн, за якою квадроцикл передається фізособі. При купівлі квадроцикла було отримано податковий кредит з ПДВ 17000 грн, і така ж сума зобов’язань буде нарахована на мінімальну базу відповідно до абзацу другого пп. 188.1 ПКУ.

Висновки:

1. Передача квадроцикла  військовослужбовцю є безоплатною передачею товару фізичній особі і оподатковується ПДВ;

2. Оскільки товар передається безпосередньо фізичній особі, то ця операція оподатковується в загальному порядку: на підставі пп. 140.5.10 ПКУ фінрезультат не коригується, а фізособа-отримувач сплачує ПДФО та ВЗ з вартості квадроцикла;

3. Як варіант, можна нарахувати фізособі додаткове благо у грошовій формі в такій сумі, щоб після оподаткування ПДФО та ВЗ вона покрила вартість квадроцикла, а потім «продати» фізособі квадроцикл в рахунок виплати додаткового блага.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024158
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449