• Посилання скопійовано

Облік і оподаткування при безоплатному отриманні ПММ

Комунальне підприємство на загальній системі отримало від селищної ради ПММ на суму 155 000 грн. Чи є це доходом і чи потрібно сплачувати 18% податку на прибуток?

Відповідно до п. 12 НП(С)БО 9 первісною вартістю запасів, одержаних підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених пунктом 9 цього НП(С)БО.

Своєю чергою, в п. 9 НП(С)БО 9 наведено витрати, які підприємство може понести у зв’язку з отриманням запасів, наприклад, транспортно-заготівельні витрати.

А справедлива вартість – це сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 НП(С)БО 19). 

Тобто, справедлива вартість – це ціна, за якою запаси (в нашій ситуації – ПММ) можна продати. Це ринкова ціна.

Тож якщо така вартість для розглядуваної ситуації 155 000 грн, й інших витрат на отримання таких ПММ підприємство не понесло, то ПММ оприбутковуються на балансі на суму 155 000 грн. Якщо ж підприємство на отримання цих запасів понесло ще додаткові витрати, на суму таких витрат збільшується первісна вартість ПММ.

Бухгалтерські проводки з безоплатного отримання запасів, в тому числі ПММ, наведені в п. 5 і п. 6 додатку 3 до Методрекомендацій № 2:

  • Дт 203 Кт 48 – якщо ПММ отримано для цільового використання;
  • Дт 203 Кт 718 – якщо ПММ отримано безоплатно без визначення, на які цілі воно має витрачатися. Таким чином, підприємство розпоряджається такими ПММ на власний розсуд.

Наприклад, як цільове фінансування ПММ може бути отримано для виконання якихось конкретних місцевих програм тощо. Таким чином, використання таких ПММ на інші цілі заборонено.

В загальному порядку відповідно до п. 17 НП(С)БО 15 отримане цільове фінансування (у тому числі кошти, вивільнені від оподаткування у зв'язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств) визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Тобто, під час списання ПММ на витрати згідно з цілями, на які вони отримані, визнається дохід:

  • Дт 23 Кт 203 – списано ПММ на виконання робіт в рамках місцевої програми;
  • Дт 48 Кт 718 – визнано дохід від цільового фінансування в момент списання ПММ на витрати.

Дохід від отриманих ПММ збільшує фінрезультат до оподаткування (Дт 718 Кт 791), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). Причому податкові різниці для такої ситуації ПММ не передбачені.

Таким чином, можна сказати, що вартість безоплатно отриманих ПММ визнаватиметься доходом, збільшить об’єкт оподаткування податком на прибуток, з якого буде сплачуватися податок на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024188
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450