• Посилання скопійовано

Як обліковувати товарну позику, яку отримало ТОВ від свого учасника?

ТОВ на загальній системі, неплатник ПДВ, отримало від фізособи-учасника товарну позику – будівельні матеріали для будівницва будівлі власними засобами. Як обліковується така позика в бухобліку? Які податкові наслідки передання товару за такою позикою для учасника та ТОВ? Які податкові наслідки неповернення ТОВ товару за отриманою позикою? Які податкові наслідки у разі заліку боргу за товарною позикою як внеску до статутного капіталу фізособи-учасника?

Згідно зі ст. 1046 ЦКУ, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальнику) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцю таку саму суму грошових коштів (суму позики) або таку саму кількість речей того самого роду і такої самої якості.

Предметом товарної позики можуть бути тільки речі, визначені родовими ознаками. Відповідно до ч. 2 ст. 184 ЦКУ річ є визначеною родовими ознаками, якщо вона має ознаки, властиві всім речам того самого роду, і вимірюється числом, вагою, мірою. Це можуть бути речі, що мають однакові характеристики (якість тощо) та які можна виміряти числом (1, 1 000 тощо), вагою (кг, л, т і тощо), мірою (ящики, вагони і тощо). Визначальну роль відіграє не вартість речей, а їх кількість та якість.

Відповідно до ст. 1048 ЦКУ договір позики вважається безпроцентним, якщо позичальникові передані речі, визначені родовими ознаками. Але якщо сторони в договорі визначають винагороду за користування предметом позики, то це не призведе до негативних наслідків для жодної зі сторін, головне правильно оподаткувати доходи сторони – отримувача винагороди.

В цьому випадку ТОВ отримало у позику будівельні матеріали від фізособи, і за договором позики зобов’язане повернути фізособі таку ж саму кількість таких же будівельних матеріалів.

***

Якщо ТОВ не виконає умови договору і не поверне учаснику відповідні речі, воно буде мати прострочену кредиторську заборгованість перед учасником. Після спливу строку позовної ця заборгованість стане безнадійною і ТОВ повинно буде її списати і визнати дохід. Крім спливу строку, можуть статися інші події, внаслідок яких заборгованість може стати безнадійною, проте це окрема тема для розгляду.

Докладніше про списання кредиторської заборгованості читайте у наших матеріалах:

У Законі  №2275 немає заборони на здійснення зарахування зустрічних вимог при збільшенні статутного капіталу ТОВ. Навпаки, ст. 18 Закону №2275 говорить про те, що учасники товариства можуть збільшити статутний капітал за рахунок додаткових вкладів учасників та/або третіх осіб за рішенням загальних зборів учасників, при цьому додаткові вклади можуть вноситися шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог між товариством та учасником та/або третьою особою. Строго кажучи, при первісному формуванні СК Закон №2275 не передбачає зарахування зустрічних однорідних вимог, а ось при його збільшенні – прямо передбачає.

Можливість проведення зарахування зустрічних вимог передбачена ст. 601 ЦКУ і ст. 203 ГКУ. Для проведення таких дій необхідно, аби одночасно виконувалися три умови, а саме вимоги сторін мають бути: 1) зустрічними; 2) однорідними; 3) такими, строк виконання яких настав, або ж цей строк не встановлений чи визначений моментом пред’явлення вимоги.

Для того, щоб ТОВ могло пред’явити вимогу до учасника,  спочатку слід прийняти рішення про збільшення статутного капіталу, внести зміни до статуту ТОВ та зареєструвати їх у держреєстратора. Лише після державної реєстрації збільшення розміру статутного капіталу виникає заборгованість учасника перед ТОВ, а у ТОВ — право вимагати погашення такої заборгованості.

 

Приклад. Учасник надав ТОВ у товарну позику будівельні матеріали – 65 кв. м ламінату товщиною 8 мм, клас зносостійкості 33/АС5, розмір 1286x194x8 мм, країна-виробник Німеччина, вартість 1 кв. м – 620 грн, вартість 65 кв. м -  40300 грн. ТОВ зобов’язане повернути цю позику, також у товарному вигляді – 65 кв. м такого ж ламінату товщиною 8 мм, клас зносостійкості 33/АС5, розмір 1286x194x8 мм, країна-виробник Німеччина. При цьому вартість повернутого ламінату може бути більше або менше від вартості отриманого ламінату – тоді у ТОВ виникають доходи або витрати. У таблиці показаний бухоблік описаних операцій у ТОВ.

 

Облік операцій щодо товарної позики у ТОВ

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Отримано від учасника ламінат на умовах товарної позики

205

685

40300,00

Повернуто позику – такий же ламінат, який було придбано за 590 грн/кв. м, всього на суму 38350 грн

685

205

38350,00

На позитивну різницю між вартістю отриманого та повернутого ламінату визнано дохід

685

719

1950,00

Повернуто позику – такий же ламінат, який було придбано за 644 грн/кв. м, всього на суму 41860 грн

685

205

41860,00

На від’ємну різницю між вартістю отриманого та повернутого ламінату визнано витрати

949

685

1560,00

Списано безнадійну кредиторську заборгованість у разі неповернення позики – на дату визнання її безнадійною

685

717

40300,00

Збільшено статутний капітал ТОВ

46

401

40300,00

Зараховано заборгованість перед учасником в рахунок його внеску до статутного капіталу

685

46

40300,00

Як бачимо з вищенаведеної інформації та з прикладу, податкові наслідки з податку на прибуток виникають у ТОВ лише тоді, коли у нього виникають доходи або витрати, які впливають на фінрезультат. Оскільки ТОВ – неплатник ПДВ, то воно є малодохідником і тому не зобов’язане коригувати фінрезультат. Втім, для описаних операцій ПКУ не передбачає коригування фінрезультату.

ТОВ та фізособа-зановник не є платниками ПДВ, тож з ПДВ не виникає жодних наслідків.

У фізособи-учасника не виникає оподатковуваного доходу, тому що він надає позику, а не отримує, і також не отримує винагороду за надання товарів у позику. Внесок до статутного капіталу також не спричиняє податкових наслідків для учасника.

У додатку 4ДФ до єдиної звітності звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ передбачено відображення операцій з надання та поверення поворотної фінансової допомоги – ознаки доходу 153 та 197. Оскільки товарна позика не є поворотною фіндопомогою, операція з її повернення не відображається в додатку 4ДФ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.202410
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024289
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202429
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202453