• Посилання скопійовано

Постачальник перейшов на ЄП (2%): облік та ПДВ

В першому кварталі 2022 р. отримано ПК від постачальника за передоплатою за товари. Далі постачальник перейшов на ЄП (2%) та відвантажив товар без ПДВ. Покупець оприбуткував товари: Дт 201 Кт 631. Пізніше товари списані на виробництво продукції, відображені у фінзвітності за 2022 р. У покупця зависло сальдо за Кт 6441 на суму ПДВ. Як закрити сальдо на субр. 6441, якщо постачальник відмовляється змінювати накладну за 2022 р.?

Постачальник нараховує ПДВ за правилом першої події, відповідно, і покупець відображає ПК за правилом першої події. На дату відвантаження товару (друга подакова подія) всього лише закривається заборгованість за раніше відображеним ПДВ. Тому видаткова накладна повинна була бути виписана з ПДВ. Детально це питання ми розглядали тут. За цим посиланням наведені також бухгалтерські проведення для даної ситуації.

Якщо ж постачальник виписав накладну без ПДВ, він припустився помилки. Відповідно, і покупець, відобразивши отриманий товар без ПДВ, також припустився помилки, завищивши первісну вартість товару і не закривши розрахунки з ПДВ.

Якщо постачальник відмовляється змінювали накладну за 2022 рік, то, на наш погляд, виправити помилку покупцеві доведеться самостійно. Оформити виправлення можна, наприклад, під час проведення інвентаризації заборгованостей. Інвентаризаційна комісії в протоколі описує суть помилки і пропонує виправити її. Керівник затверджує інвентаризаційні документи. І на підставі затверджених керівником інвентаризаційних документів бухгалтер робить виправлення.

Як ми зазначили вище, на суму ПДВ по суті завищена первісна вартість товарів, які використані на виробництво продукції і, відповідно, первісна вартість продукції. Тому якщо така виготовлена продукція вже продана і її собівартість списана на фінрезультати, фактично фінрезультати занижені. Тож виправляють проводкою:

  • Дт 644 Кт 44 — на суму ПДВ.

Якщо станом на 01.01.2023 р. продукція не продана і числиться на балансі, то виправляють проводкою:

  • Дт 644 Кт 26 — на суму ПДВ.

В бухгалтерському обліку виправлення помилки показують датою виявлення помилки. У балансі на суму помилки коригують (зменшують) відповідні показники балансу на початок 2023 року.

Якщо покупець є платником податку на прибуток, то в разі виправлення проведенням: Дт 644 Кт 44 йому доведеться уточнювати дані декларації з податку на прибуток — подавати уточнючу декларацію за минулий рік чи виправляти помилку в декларації поточного року (через додаток ВП). Поряд з цим, потрібно подавати уточнюючу фінансову звітність за 2022 рік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»