• Посилання скопійовано

Облік ГО з фінансування робіт на розчищення завалів

ГО в рамках грантового проєкту проводило розчищення завалів домоволодінь на території ведення бойових дій. Роботи виконували підрядники, яким сплачували за рахунок грантового фінансування. Як в бухобліку відобразити такі операції, якщо в акті приймання-передачі виконаних робіт з домоволодінням (акт підписувався ГО, представником домоволодіння і підрядником) вартість послуг не вказана, вони надавалися абсолютно безкоштовно?

В даній ситуації роботи фактично виконував підрядник. Причому виконував він їх за плату, адже така плата надійшла від ГО. А фактичним отримувачем послуг були домоволодіння. Оскільки домоволодіння не оплачували вартість послуг, за них їх сплатила ГО, то для домоволодінь такі послуги були безкоштовними.

Таким чином, підрядник надав домоволодінням послуги, домоволодіння отримали послуги, ГО оплатила ці послугиза рахунок отриманих грантових коштів. З точки зору облікуГО це кошти цільового фінансування.

Тож в обліку ГО відображаються операції з отримання коштів цільового фінансування і їх витрачання, наприклад, такими проведеннями:

  • Дт 311 Кт 48 – отримано кошти;
  • Дт 48 Кт 311 – перераховано кошти підряднику за виконані роботи.

Ці проведення засновані на нормах пп. 1.2 і пп. 1.3 Наказу Мінфіну від 14.12.1999 р. № 298.

Хоча, на наш погляд, якщо кошти відобразити в такому порядку, будуть проблеми з відображенням отримання і витрачання коштів у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Адже в такому Звіті мають відображатися суми визнаних в бухобліку доходів і витрат. А наведені вище проводки не впливають на бухгалтерські дохід і витрати неприбуткової організації (ГО), адже за такими проводками кошти в обліку ГО проходять транзитом.

Тому, на наш погляд, розглядувані операції в бухобліку ГО доречніше відобразити такими проведеннями:

  • Дт 311 Кт 48 – отримано кошти гранту;
  • Дт 631 Кт 311 – перераховано кошти підряднику;
  • Дт 949 Кт 631 – показано витрати на суму перерахованих коштів;
  • Дт 48 Кт 718 – визнано дохід від отриманого гранту, в розмірі перерахованих коштів.

У фізичних осіб – власників домоволодінь не виникає дохід в сумі вартості наданих послуг на підставі пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»