• Посилання скопійовано

Облік списаних автошин

Підприємство списує шини, які були встановлені на вантажні авто, на причепах. Норма пробігу не досягнута, але висота протектору на межі допустимого, відновлення недоцільне. Які наслідки з ПДВ, якщо продати ці шини ФОП чи передати за договором на утилізацію спеціалізованому підприємству?

Шина підлягає списанню, якщо її середній (відкоригований) ресурс (п. 3.2, 7.3 Норм №488):

  • вироблений і висота малюнка протектора досягла встановленої граничної величини. Граничні значення висоти рисунка протектора пневматичних шин КТЗ наведено в додатку 6 до Норм №488;
  • не вироблений, але виникли ушкодження, які не дозволяють подальшу експлуатацію такої шини і не підлягає ремонту.

Забороняється експлуатація транспортних засобів (п. 31.4.5 Правил дорожнього руху), якщо:

  • шини легкових автомобілів та вантажних автомобілів з дозволеною максимальною масою до 3,5 т мають залишкову висоту малюнка протектора менше ніж 1,6 мм, вантажних автомобілів з дозволеною максимальною масою понад 3,5 т — 1,0 мм, автобусів — 2,0 мм;
  • шини мають місцеві пошкодження (порізи, розриви тощо), що оголюють корд, а також розшарування каркаса, відшарування протектора і боковини.

Тож якщо шини стали непридатними, їх списують з балансу, якщо вони не були списані при встановленні на транспортний засіб. Детальніше про бухгалтерський облік шин можна почитати тут.

Але якщо зазначені шини планується продати ФОП, тобто, від таких шин планується отримати економічний зиск, їх слід оприбуткувати на баланс:

  • Дт 209 Кт 719.

 

За якою вартістю оприбутковувати?

В п. 24 НП(С)БО 9 запаси зазначено, що запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

Запаси відображаються за чистою вартістю реалізації, якщо на дату балансу їх ціна знизилась або вони зіпсовані, застаріли, або іншим чином втратили первісно очікувану економічну вигоду (п. 25 НП(С)БО 9).

Чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Таким чином, якщо підприємство очікує продати ФОП шини за 500 грн, їх оприбутковують на балансу за сумою 500 грн.

Якщо очікували продавати за 500 грн, але внаслідок якихось непередбачених умов продали за 100 грн, то такі шини оприбуткують за 500 грн., а потім покажуть їх продаж за 100 грн., собівартістю 500 грн. Тобто, на цій операції буде збиток 400 грн. Коригувати операцію оприбуткування не потрібно.

Продаж шин відображається в загальному порядку, прийнятому для продажу інших оборотних активів – дохід відображається на субрахунку 712, а собівартість – на субрахунку 943.

 

Щодо ПДВ

Списання, подальше оприбуткування шин на оподаткування ПДВ не впливає, тому що такі операції не відносяться до операцій постачання. 

А при продажу шин ФОП ПДВ нараховується в загальному порядку. Якщо шини передають на утилізацію спеціалізованому підприємству.

Від використання таких шин не планується отримувати економічний зиск, тому зазначені шини не оприбутковуються на баланс. Передача шин на утилізацію не є операцією постачання, тому ПДВ при передачі на утилізацію не нараховується.

Якщо ж шини продаються спеціалізованому підприємству за кошти, їх оприбутковують на баланс так само, як зазначено вище. При продажу ПДВ нараховують в загальному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»