• Посилання скопійовано

Модернізація ОЗ запчастинами, знятими з іншого ОЗ: як визначити вартість запчастин?

Підприємство має повністю замортизований сервер, який раніше був модернізований додатковими планками пам’яті. Ці планки теж замортизовані. Тепер вони встановлюються на інший сервер. Чи визнаються ці планки пам’яті активом, якщо їх вартість не може бути достовірно визначена?

Умови запитання:

Товариство 30.04.2019 р. ввело в експлуатацію сервер первісною вартістю 82800,00 грн, термін використання - 36 місяців, прямолінійний метод нарахування амортизації, ліквідаційна вартість становить 0,00 грн. Місячна сума амортизація становить 2300,00 (82800,00/36=2300,00). 

08.02.2022 р. поліпшили сервер додатковою планкою пам’яті (1шт.) на суму 828,00 грн. З березня 2022 р. сума амортизації становить 2323,00 грн (2300,00+828,00/36). 

31.03.2022 р. поліпшили сервер додатковими планками пам’яті (3 шт.) на загальну суму 12156,78 грн. 

З квітня 2022 року місячна сума амортизації становить 2660,69 (2300+828,00/6+12156,78/6). 

В вересні 2022 р. востаннє нарахована амортизація в сумі 1958,33 грн. Тобто станом на 30.09.2022 р. первісна вартість (сальдо на рах. 104) вже становить 95784,78 грн та сума амортизаційних відрахувань (сальдо на рах. 13) — 95784,78 грн відповідно.

Об’єкт повністю замортизовано, але він продовжує працювати і використовуватись в господарській діяльності. 

В жовтні 2023 р. з сервера знімаються додаткові планки пам’яті (3 шт. з загальною первісною вартістю 12156,78 грн, що додавалися 31.03.2022 р.) та встановлюються на інший працюючий сервер, тобто відбувається часткова ліквідація основного засобу. 

Згідно з пп. 35 П(С)БО 7 зменшується і первісна вартість і знос основного засобу, тобто сервера. За даними бухгалтерського обліку планки пам’яті вже повністю замортизовані та підпадають під визначення запасів. Чи можна визначити вартість планок пам’яті, щоб здійснити поліпшення ними іншого сервера? Чи визнаються дані запаси (планки пам’яті) активом, якщо їх вартість не може бути достовірно визначена? Якщо запаси оцінювати і відображати за справедливою вартістю з подальшою модернізацією і нарахуванням амортизації, то чи не будуть суми такої амортизації розглядатися як завищення витрат?

 

Відповідь:

Якщо ці планки пам’яті ще придатні для використання і можуть бути встановлені на інший сервер, то вони повинні визнаватись активом, в даному випадку – запасними частинами.

Відповідно до пп. 5 НП(С)БО 9, запаси визнаються активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена. 

В даному випадку маємо справу із запасними частинами, що вже були у використанні – вони були встановлені на ОЗ (сервер), відпрацювали певний строк і ще можуть бути використані після встановлення на інший ОЗ (сервер). Незважаючи на те, що первісна вартість цих планок пам’яті вже замортизована протягом їх використання на першому сервері, вони можуть бути оцінені на момент їх перевстановлення, з урахуванням того, що вони вже певний строк були у використанні та мають певний фізичний та моральний знос.

Вартість активів не може бути достовірно визначена, коли ми не маємо необхідної інформації про ці активи. В даному випадку, на нашу думку, є всі умови для того, щоб визначити вартість планок пам’яті. Для цього можна взяти інформацію про ціни на ринку аналогічних запчастин, або оцінити їх самостійно, приміром, з урахуванням їх первісної вартості, індекса інфляції за період з дати їх придбання, та ступеня фізичного та/або морального зносу. 

Оприбуткувати планки пам’яті як запчастини можна таким записом: Дт 207 Кт 746 – на суму їх справедливої вартості.

Щодо завищення витрат на оціночну вартість планок пам’яті, яка в подальшому буде амортизуватись у складі іншого сервера, то ми не вбачаємо підстав для такого висновку. Планки все ще є активом і мають певну вартість, яка повинна амортизуватись в разі їх фактичного використання.

Додатково звертаємо увагу на строк корисного використання серверів. Якщо фактично в процесі звичайної діяльності піпдприємства такі сервери використовуються протягом більшого строку, ніж  36 місяців, це потрібно враховувати при визначенні строку під час введення сервера в експлуатацію. В ідеальному випадку строк амортизації сервера повинен співпадати з фактичним строком його корисного використання. Тоді не виникатиме ситуація, коли в бухобліку сервер повністю замортизований, але фактично він ще може працювати декілька років.

 ***

На цю тему читайте наші матеріали:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»