• Посилання скопійовано

Облік ювелірних виробів ФОП на ІІІ групі ЄП

ФОП на ІІІ групі ЄП планує здійснювати продаж ювелірних виробів через інтернет-магазин та в шоурумі. Як вести облік ювелірних виробів - в розрізі окремого виробу залежно від ваги, з артикулом на кожен виріб?

Детально товарний облік ми розглядали тут.

Обов’язок ведення товарного обліку для СГ, які здійснюють розрахункові операції, визначений пп. 12 ст. 3 Закону про РРО.  

Ведеться облік згідно з нормами Порядку №496.

ФОП, який торгує ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, повинен вести товарний облік, якщо здійснює розрахункові операції, тобто, приймає в оплату готівку та/чи платіжні картки тощо (див. пп. 12 ст. 3 Закону про РРО).

За нормами Порядку №496 облік ведеться у відомості, яка називається «Форма ведення товарних запасів», за формою додатка до Порядку №496. Записи у Форму з надходження та вибуття товарів роблять на підставі первинних документів. 

Причому у формі зазначають тільки вид, дату, номер документа і назву постачальника чи отримувача товарів, а також суму надходження чи вибуття товарів. Тобто облік товарів за назвами виробів Порядком №496 не передбачений.

Це означає, що згідно чинного законодавства для ФОП не передбачено вести облік товарів в розрізі кожного окремого виробу (товару).

 

Щодо артикулу

Артикул товару – це умовна познака, яку присвоюють товару для відображення його особливостей та його відмінності від іншого аналогічного виду товару (див. пп. 5.4.4 ДСТУ 3993-2000 «Товарознавство. Терміни та визначення»).

Артикул товару присвоює товару його виробник, в порядку, визначеному ним самостійно.

 

Щодо особливостей торгівлі

При торгівлі ювелірними виробами слід враховувати норми Закону №637/97-ВР, а також Правил №802, які видані на виконання  пп. 2 ст. 14 цього Закону.

Відповідно до пп. 8 Правил №802 ювелірні вироби як вітчизняного, так і іноземного виробництва під час продажу повинні мати товарні ярлики.

Товарний ярлик ювелірних виробів передбачає наявність такої інформації: найменування або товарний знак підприємства-виробника, найменування виробу або його шифр, найменування сплаву металу та його проба, маса виробу, номер (розмір) каблучки або браслета, найменування каменю та його маса, а також позначки «виріб був у вжитку» або «б/в» для ювелірних виробів, які були у вжитку.

Виходячи з цих вимог Правил №802, щоб забезпечити їх виконання, ФОП доведеться вести облік виробів за кожним виробом окремо. Або за групами виробів, які мають однакові характеристики щодо інформації, які має містити товарний ярлик. Але оскільки чинним законодавством для ФОП такий облік не регламентований, на наш погляд, він може вести його в порядку, встановленому самостійно. Наприклад, у звичайному зошиті тощо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»