• Посилання скопійовано

Чи можуть для бухгалтерського та податкового обліках застосовуватися різні методи амортизації?

Підприємство, великодохідник, має ОЗ, які в бухобліку амортизуються виробничим методом, а в податковому - прямолінійним. В 2020 році підприємство не скористалось правом почати використовувати виробничий метод амортизації в податковому обліку, і для нових ОЗ продовжує застосовувати різні методи амортизації. Чи може підприємство застосовувати різні методи амортизації в бухгалтерському та податковому обліку для ОЗ веденних в експлуатацію після травня 2020 року?

На наш погляд, так, можеАле все по-порядку. 

До речі, все нижчеописане стосується тільки тих платників, які коригують фінрезультат до оподаткування на податкові різниці і застосовують «амортизаційну» податкову різницю за ст. 138 ПКУ.

 

Про виробничий метод амортизації в податковому обліку

До 23.05.2020 р. при нарахуванні амортизації в податковому обліку не дозволялося використовувати виробничий метод амортизації. Це прямо було записано в абз. 1 пп. 138.3.1 ПКУ.

Але Законом №466-IX від 16.01.2020 р. до цього абзацу були внесені зміни, якими виключили норму про заборону виробничого методу. Зміни набули чинності з 23.05.2020 р.

Таким чином щодо ОЗ, які вводилися в експлуатацію починаючи з 23.05.2020 р., вже немає заборони застосовувати виробничий метод амортизації в податковому обліку.

А для ОЗ, які до 23.05.2020 р. амортизувалися в бухобліку за виробничим методом, а в податковому обліку за іншим методом, в пп. 52 підр. 4 розд. ХХ ПКУ передбачили перехідну норму.

Там зазначалося, що платники податку на прибуток можуть прийняти рішення про застосування з II-IV кварталу 2020 року «виробничого» методу нарахування амортизації при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток до ОЗ, амортизацію яких розпочато за іншим методом. Далі в цій нормі пояснювалося, які розрахунки зробити для переходу і як відобразити в податковому обліку. Детально на цьому питанні не зупинятимемося.

Тобто, платники податку в 2020 році могли перейти на застосування виробничого методу в податковому обліку, якщо до цього вони використовували інший метод.

А могли і не переходити і продовжувати нараховувати амортизацію за тим методом, яким користувалися до цього.

 

Чи можна застосовувати різні методи амортизації в бухгалтерському і податковому обліках після 23.05.2023 р.?

Особливості податкового обліку ОЗ визначені пп. 138.3 «Порядок розрахунку амортизації основних засобів або нематеріальних активів для визначення об’єкта оподаткування» ПКУ.

Відповідно до пп. 138.3.1 ПКУ розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюється відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138, пп. 138.3.2-138.3.4 ПКУ. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Тобто, в пп. 138.3 ПКУ наведено порядок розрахунку амортизації для визначення об’єкта оподаткування. Таким чином, це окремий від бухгалтерського обліку розрахунок. Далі сказано про те, що амортизація розраховується відповідно до стандартів обліку, але з урахуванням певних обмежень. І при такому розрахунку застосовуються методи амортизації, передбачені НП(С)БО.

Як бачимо, не сказано про те, що податкова амортизація конкретних ОЗ має нараховуватися за тими самими методами, що й застосовувалися при нарахуванні цих ОЗ у бухгалтерському обліку. Сказано тільки про застосування правил бухгалтерського обліку, з певними обмеженнями. 

Тому, на наш погляд, підприємство може застосовувати різні методи амортизації в бухгалтерському та податковому обліку.

Але думка податкової служби з цього питання нам невідома. Для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»