• Посилання скопійовано

Прийняття однотипних ОЗ з різними сумами в одному самостійно розробленому акті

Після втрати чинності наказу №352 ТОВ розробило власні форми для первинного обліку ОЗ. Через великий обсяг введення в експлуатацію однотипних ОЗ, які відрізняються маркуванням та сумою, і на які складаються окремі акти, планується розробити бланк акту для введення в експлуатацію більше ніж одного ОЗ. Чи не буде порушенням законодавства введення в експлуатацію декількох ОЗ одним актом?

Дійсно, наказ Мінстату України від 29.12.1995 р № 352 «Про затвердження типових форм первинного обліку», втратив чинність 22.10.2021 р., ним була затверджена не одна типова форма первинного обліку, зокрема і акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма № ОЗ-1).

Незважаючи на втрату чинності даного наказу, законодавством не заборонено використовувати його типові форми, достатньо прибрати з них згадку про скасовані накази, та оформити наказ про продовження їх використання.

Проте, підприємство може використовувати і самостійно розроблені форми, узявши за основу типові. Або ж самостійно розробити зовсім інший первинний документ, але він повинен містити всі обов'язкові реквізити, передбачені для первинного документа згідно зі ст. 9 Закону № 996 і Положенням №88. І ця розроблена форма акту має бути впроваджена наказом про застосування її на підприємстві.

Або рішення щодо того, за якою формою тепер вести первинний облік ОЗ та запасів, зазначити у наказі про облікову політику (або, за потреби, внести до нього відповідні зміни). 

Раніше, акт за формою № ОЗ-1, складався на кожний окремий об'єкт ОЗ. Допускалося складання і загального акта, на приймання декількох об'єктів ОЗ, якщо ці об'єкти були однотипні, мали однакову вартість  та  прийняті в одному календарному місяці.

Зараз, через скасування Наказу № 352, така вимога відсутня. 

Проте, групування в одному наказі однотипних ОЗ, які відрізняються маркуванням та сумою, в один рядок за загальною сумою може спричинити незручність при списанні одного з них (якщо він, приміром, вийшов з ладу, не підлягає ремонту тощо). При списанні такого ОЗ буде неможливо дізнатися його первісну вартість,  якщо ОЗ при оприбуткуванні мали різну вартість придбання. В такому випадку доведеться списувати ОЗ за середньою первісною вартістю. 

Але, якщо в самостійно розробленому акті, скажімо, впровадити окрему табличну частину з технічними характеристиками об’єктів ОЗ, де за кожним інвентарним номером однотипного об’єкту ОЗ окремо прописувати його маркування, вартість та іншу інформацію, то можна буде при списанні відслідкувати первісну вартість саме того об’єкта, який списується.

Єдина вимога, якої потрібно завжди обов’язково дотримуватись – це своєчасність складання такого документа. Відповідно до п. 5 ст. 9 Закону про бухоблік господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені. Тому складати зведений акт можна тільки на такі ОЗ, які введені в експлуатацію в одному місяці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20247
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024237
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202427
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450