• Посилання скопійовано

Забезпечення інструментом робітника за договором ЦПХ

На підприємстві виконують роботу робітники за договором ЦПХ. В договорі прописані умови, що робітнику можуть надаватися для роботи інструменти підприємства. Яким документом оформити видачу інструментів, які перебувають на обліку як МНМА? Чи можна скласти Акт внутрішнього переміщення МНМА?

Коротко нагадаємо, що за договорами ЦПХ виконавець не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку підприємства, самостійно організовує свою роботу (якщо іншого не передбачено договором) і виконує її на власний ризик. Як правило, він сам придбаває і знаряддя праці – замовник не зобов’язаний (на відміну від роботодавця) обладнати виконавцю робоче місце.

Проте виконання роботи за договорами ЦПХ проводиться на умовах визначених самим договором між замовником та виконавцем. Тож і питання використання матеріалів та інструментів, необхідних для надання послуг або виконання робіт, визначається умовами цивільно-правового договору. Тому, якщо цивільно-правовим договором обумовлено надання інструментів замовником для виконання робіт виконавцем, то їх потрібно надати.

Але в такому випадку у договорі має бути прописано не тільки обов’язок замовника з надання інструментів для роботи, а і порядок їх повернення виконавцем після закінчення робіт. 

І видачу інструменту, і його повернення слід документально оформити. Типової форми такого документу немає, тому оформити видачу інструментів для роботи замовник може за формою, передбаченою договором, або (якщо в договорі форма не обумовлена) за будь-якою зручною для нього формою первинного документа. 

Отже, вважаємо, що замовник цілком може оформити передачу інструментів, які перебувають на балансі, за допомогою акту внутрішнього переміщення МНМА. Аналогічний акт можна оформити при поверненні таких інструментів виконавцем (підрядником). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»