• Посилання скопійовано

Облік обладнання, включеного до виробничої лінії

На субрахунку 104 підприємство обліковує обладнання, яке експлуатується вже більше половину свого терміну і має залишкову вартість, також проведена його дооцінка. Планується створення виробничої лінії, до складу якої входитиме, серед іншого, зазначене обладнання, а також нове обладнання. Як відобразити в бухгалтерському та податковому обліказ?

Об’єкти ОЗ

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 7, об'єкт основних засобів - це: 

  • закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; 
  • конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; 
  • відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; 
  • інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством. 

З огляду на визначення об’єкта ОЗ виробнича лінія може бути окремим об’єктом ОЗ, як відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів тощо.

Поряд з цим обладнання, яке вже експлуатується, може бути окремим об’єктом ОЗ, навіть якщо воно увійде до складу виробничої лінії.

Тобто, виробнича лінія може бути окремим об’єктом ОЗ, який не включає обладнання, яке експлуатується, навіть якщо таке обладнання буде експлуатуватися у складі лінії.

Причому нове обладнання також може бути окремим об’єктом ОЗ, або входити складовою частиною до об’єкта ОЗ — виробничої лінії.

Який з цих варіантів обрати, підприємство вирішує самостійно. 

 

Якщо діюче обладнання буде продовжувати обліковуватися як окремий об’єкт ОЗ?

В такому разі воно продовжує обліковуватися так, як обліковувалося до моменту включення до нової виробничої лінії. На нього в загальному порядку продовжує нараховуватися амортизація.

Те саме стосується нового обладнання. Його можна ввести в есплуатацію як окремий об’єкт ОЗ і амортизувати окремо. 

Всі інші частини виробничої лінії можуть бути також окремим об’єктом ОЗ, який також окремо амортизуватиметься.

 

Якщо діюче обладнання буде включене до складу одного об’єкта ОЗ — "Виробнича лінія"?

В такому разі в обліку відображається ліквідація діючого обладнання, як окремого об’єкта ОЗ:

  • Дт 131 Кт 104 — на суму нарахованого зносу;
  • Дт 976 Кт 104 — на залишкову вартість;
  • Дт 411 Кт 441 — списано залишок капіталу в дооцінках до складу нерозподіленого прибутку.

Далі оприбутковується обладнання, яке буде включатися до складу виробничої лінії, або окремі частини такого обладнання:

  • Дт 209 Кт 746.

 

За якою вартістю оприбутковувати?

Відповідно до п. 2.12 Методрекомендацій №2 - за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів при наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації. 

В розглядуваній ситуації це може бути залишкова вартість списаного обладнання, якщо вона відповідає оцінці можливого використання.

Надалі оприбутковане обладнання чи частини такого обладнання разом з іншими витратами списують до складу капітальних витрат з облаштування виробничої лінії:

  • Дт 152 Кт 209 тощо.

Нарешті, лінія вводиться в експлуатацію:

  • Дт 10 Кт 152.

Надалі лінія, як об’єкт ОЗ, амортизується в загальному порядку.

 

Що в податковому обліку, якщо обладнання ліквідується?

Податок на прибуток

Якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то слід застосувати “амортизаційну” різницю за ст. 138 ПКУ: на суму залишкової вартості за даними бухобліку об’єкт оподаткування збільшується, а на суму залишкової вартості за даними податкового обліку зменшується.

Потім вартість обладнання включається до складу первісної вартості виробничої лінії, яка амортизується в загальному порядку.

 

ПДВ

За загальним правилом, згідно з абз. 1 п. 189.9 ПКУ при ліквідації ОЗ потрібно нарахувати ПЗ з ПДВ за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації. 

Але згідно з абз. 2 п. 189.9 ПКУ ПЗ з ПДВ не нараховується, якщо ліквідація оформлена документом про знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, і такий документ платник може надати ДПС при перевірці. 

Таким чином, досить оформити ліквідацію ОЗ відповідним актом. А потім оформити документи, за якими ліквідоване обладнання включається до складу виробничої лінії. На наш погляд, цього буде досить, щоб не нараховувати ПЗ з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»