• Посилання скопійовано

Бухоблік часткової оплати третьої особи за договором фінлізингу автомобіля

Підприємство отримало автомобіль за договором лізингу, за яким комісію за договором протягом всього строку договору буде сплачувати стороння фізособа. Якими документами оформити і як відобразити в бухгалтерському обліку?

Якби підприємство самостійно сплачувало комісію (відсотки) за користування майном за договором фінлізингу, воно б відображало їх в бухгалтерському обліку таким чином:

  • Дт 952 Кт 684 — нараховано відсотки;
  • Дт 684 Кт 311 — виплачено відсотки.

Але замість підприємства відсотки сплачуватиме стороння фізособа. Тож на суму такої сплати підприємство отримує дохід. Таким чином, підприємство в загальному порядку відображає нарахування відсотків (Дт 952 Кт 684), але замість проводки за самостійною сплатою відображає дохід на суму оплачених фізособою за неї відсотків:

  • Дт 684 Кт 484 — на суму відсотків, оплачених третьою стороною (фізособою);
  • Дт 484 Кт 718 — визнано доходи від компенсованих відсотків.

Такий порядок бухгалтерського обліку подібний до обліку відсотків, які частково компенсує держава (в особі Фонду розвитку підприємництва) за програмою 5-7-9%. Ми писали про це, приміром, тут.

Нарахування відсотків відображається на підставі норм договору лізингу. Окрім того, на суму відсотків та інших платежів за кожен звітний період лізингодавець може виставляти підприємству лізингоотримувачу рахунок, акт чи інший подібний документ.

А документ, на підставі якого слід буде відображати погашення відсотків третьою стороною (фізособою), потрібно обумовити договором лізингу. Наприклад, це може бути звіт фізособи з прикладеним документом про оплату (квитанцією банку тощо). Або це може бути звіт лізингодавця. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»