• Посилання скопійовано

Як відобразити звернення стягнення із зарплати в бухобліку?

Мін’юст надіслав лист про примусове стягнення із заробітної плати працівника у розмірі 20%. Як провести утримання та як відобразити в бухобліку цю операцію?

Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів. Нагадаємо, що не з усіх коштів працівника можна провадити стягнення.

В ст. 73 Закону про виконавче провадження зазначається, що стягнення не може бути звернено на такі виплати:

1) вихідну допомогу, що виплачується в разі звільнення працівника;

2) компенсацію працівнику витрат у зв’язку з переведенням, направленням на роботу до іншої місцевості чи службовим відрядженням;

3) польове забезпечення, надбавки до заробітної плати, інші кошти, що виплачуються замість добових і квартирних;

4) матеріальну допомогу особам, які втратили право на допомогу по безробіттю;

5) допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами;

6) одноразову допомогу у зв’язку з народженням дитини;

7) допомогу при усиновленні дитини;

8) допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

9) допомогу на дітей одиноким матерям;

10) допомогу особам, зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років, по догляду за дитиною з інвалідністю, по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, а також на іншу допомогу на дітей, передбачену законом;

11) допомогу на лікування;

12) допомогу на поховання;

13) щомісячну грошову допомогу у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства громадян, які проживають на території, що зазнала радіоактивного забруднення;

14) дотації на обіди, придбання путівок до санаторіїв і будинків відпочинку за рахунок фонду споживання.

Згідно з Інструкцією №291 за дебетом рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» відображаються виплата основної та додаткової заробітної плати, а також відрахування на сплату платежів за виконавчими документами та інші утримання з виплат працівникам.

Отже, сума, що підлягає утриманню за результатами відпрацьованого місяця, відображається бухгалтерським записом:  Дт 661 Кт 685. На дату проведення утримання в бухобліку утримані суми по суті є виплатою зарплати, оскільки при цьому дебетується рахунок 661. Тому на дату проведення утримання потрібно сплатити ПДФО, ВЗ та ЄСВ, що припадають на утриману суму. Щоб уникнути окремої сплати податків на утримані суми, можна проводити утримання (Дт 661 Кт 685) не на дату нарахування зарплати (як правило, це останній день місяця), а на дату її виплати. Тоді суми ПДФО, ВЗ та ЄСВ, що сплачуються при виплаті зарплати, будуть включати в себе і ті суми, що припадають на суми утримань із зарплати, при цьому всі податки, збори і внески будуть сплачені повністю, один раз одночасно з дебетуванням рахунку 661 на суми утримань та на суми виплаченої зарплати на руки.

Сплата  утриманої суми на користь стягувача відображається в обліку бухгалтерським записом: Дт 685 Кт 311.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Іноземний банк повернув платіж у валюті: як відобразити в обліку?
    У підприємства за контрактом з нерезидентом оплата за товар здійснюється після отримання товару. Підприємство провело оплату за раніше отриманий товар, але іноземний банк не зарахував платіж постачальнику і повернув валюту платнику. Одразу після повернення валюта була продана банком. Як все це відобразити в обліку?
    Сьогодні 10:134
  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.202417
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024181
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024569
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202430