• Посилання скопійовано

Як обліковувати збільшення ціни соняшника, з якого виробили і продали готову продукцію?

За період з вересня 2022 по лютий 2023 рр. підприємство придбавало насіння соняшника, з якого виготовляло і продавало олію, шрот, лушпиння. Але у березні 2023 р. за додатковою угодою ціну соняшника збільшили. Як відобразити таке збільшення в бухобліку?

Відповідно до п. 9 НП(С)БО 9, первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є собівартість запасів, яка складається, серед іншого з таких фактичних витрат:

  • суми, що сплачуються  згідно з договором постачальнику (продавцю) за вирахуванням непрямих податків та знижок, наданих постачальником (продавцем).

Відповідно до п. 11 НП(С)БО 16, до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються, серед іншого, прямі матеріальні витрати.

До складу прямих матеріальних витрат включається вартість сировини та основних матеріалів, що утворюють основу вироблюваної продукції (п. 12 НП(С)БО 16).

З наведеного зрозуміло, що сума збільшення ціни соняшника має включатися до первісної вартості соняшника (Дт 201 Кт 631) і таким чином потрапляти до виробничої собівартості продукції. Якщо ж така продукція реалізована, собівартість такої реалізованої продукції списується на собівартість реалізації.

З наведеного випливає, що якщо збільшується ціна соняшника, який списаний на виробництво продукції в поточному році, або який списаний на виробництво в минулому році, але продукція реалізована в поточному році, то суму збільшення ціни такого соняшника також слід досписати на виробничу собівартість продукції поточного року (Дт 23 Кт 201 та Дт 26 Кт 23). Якщо така продукція реалізована, суму збільшення досписують на собівартість реалізації (Дт 901 Кт 26 та Дт 791 Кт 901).

 

А що робити з сумою збільшення ціни соняшника, який списаний на виготовлення продукції в минулому році і виготовлена продукція з такого соняшника продана в минулому році?

Прямої відповіді в чинному бухгалтерському законодавстві немає.

Тому може бути доречним звернутися за консультацією з цього питання до Мінфіну, тому що в Україні регулювання питань методології бухгалтерського обліку віднесено до відання Мінфіну (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік). Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

Але давайте поміркуємо самостійно, наприклад, таким чином.

Розглядувана ситуація не є помилкою. А тому, на наш погляд, немає і підстав виправляти її як помилку, коригуючи фінансові показники минулого року.

Господарська операція збільшення ціни соняшника виникла в березні 2023 року, тому і відображатися вона має в березні.

В НП(С)БО 6 є таке поняття як облікова оцінка. Це попередня  оцінка, яка використовується підприємством з метою розподілу витрат і доходів між відповідними звітними періодами (п. 3 НП(С)БО 6).

Відповідно до п. 6 НП(С)БО 6 облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка, або отримана додаткова інформація.

Наслідки зміни в облікових оцінках слід включати до тієї ж самої статті звіту про фінансові результати, яка раніше застосовувалась для відображення доходів або витрат, пов'язаних з об'єктом такої оцінки (п. 7 НП(С)БО 6).

Наслідки зміни облікових оцінок слід включати до звіту про фінансові результати в тому періоді, в якому відбулася зміна, а також і в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди (п. 8 НП(С)БО 6). 

Збільшення ціни подібне до процедури зміни облікової оцінки.

Підкреслимо – збільшення ціни не є зміною облікової оцінки, а тільки подібне до зміни облікової оцінки.

Якщо воно подібне, то і в бухобліку збільшення ціни доречно відображати так, як відображають зміну облікової оцінки.

 

Як відображати?

Якщо би збільшення ціни стосувалося операцій поточного року, то таке збільшення ціни збільшило би оборот за субрахунком 901 «Собівартість реалізованої готової продукції».

Таким чином, на наш погляд, збільшення ціни потрібно віднести до складу собівартості реалізованої продукції на субрахунок 901 у березні 2023 р.

Але ще раз повторимо, що це наші міркування з розглядуваного питання. Остаточно це питання може вирішити тільки Мінфін.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»