• Посилання скопійовано

Чи впливає безповоротна матдопомога на частку сільгосптоваровиробництва?

ТОВ на ІІІ групі ЄП за ставкою 2% планує з 01.01.2023 р. переходити на 4 групу єдиного податку. Чи враховується матеріальна допомога, отримана в поточному році, при розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва?

Одразу зазначимо, що поворотна матеріальна допомога, яка підлягає поверненню, доходом не є. Це кредиторська заборгованість, яку потрібно буде погасити. Включення такої допомоги до бази оподаткування єдиним податком 3 групи не впливає на розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Безповоротна матеріальна допомога та інші суми (наприклад, списана заборгованість за поворотною матдопомогою тощо), які не підлягають поверненню, визнаються доходом. У разі отримання безповоротної матдопомоги в грошовій формі дохід визнається записом Дт 685 Кт 719, отримання коштів – Дт 311 Кт 685.

Джерелом інформації при складанні Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва є дані бухобліку – див. тут.

Для розрахунку частки використовують субрахунки за отриманими доходами у звітному році.
Сума отриманого доходу від реалізації сільгосппродукції власного виробництва і продуктів її переробки (ряд. 1 Розрахунку). Сума рядків з 1.1 до 1.8, зазначається без ПДВ.

Доходи від реалізації відповідної сільгосппродукції (ряд. 1.1 — 1.8). У назві кожного рядка написано, доходи від реалізації якої продукції повинні в ньому відображатися:

  • 1.1 — рослинництва;
  • 1.2 — тваринництва і птахівництва;
  • 1.3 — рибництва;
  • 1.4 — переробки продукції рослинництва і рибництва;
  • 1.5 — переробки продукції рослинництва на закритому ґрунті;
  • 1.6 — переробки продукції тваринництва і птахівництва;
  • 1.7 — сільгосппродукції, що вироблена із сировини власного виробництва на давальницьких умовах;
  • 1.8 — від надання супутніх послуг.

Цей рядок заповнюють тільки підприємства, утворені шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення, у рік такого утворення. Для звітності за 2020 рік цей рядок можуть заповнити підприємства, реорганізовані в 2019 році, доходом від надання супутніх послуг в 2019 році. Перелік послуг для заповнення цього рядка наведено в пп. 298.8.3 ПКУ.
Iнформацію для заповнення цих рядків вибирають за такими бухгалтерськими записами:
Дт 701, 703, 712 Кт 791.

Наприклад, якщо сільгосптоваровиробник здійснював продаж власновиробленої сільгосппродукції рослинництва і тваринництва, доходи рослинництва він покаже в рядку 1.1, тваринництва — 1.2. А загальну їх суму — в рядку 1.

Загальна сума доходу сільгосптоваровиробника (ряд. 2). Тут показують загальну суму отриманого сільгосптоваровиробником доходу, яка накопичується на К-т рахунку 79, без врахування обороту Дт 44 Кт 79. До цього рядка як раз і буде включено безповоротну матеріальну допомогу, яка була відображена записом Дт 685 Кт 719, потім Дт 719 Кт 791.

Величина, на яку зменшують загальну суму доходу сільгосптоваровиробника (ряд. 3) – це сума рядків з 3.1 до 3.6.
Сума одержаних з держбюджету коштів фінпідтримки (ряд. 3.1). У формі Розрахунку написали, що тут відображається бюджетна дотація згідно зі ст. 16-1 Закону №1877, яка не виплачується вже два роки. Про інші види підтримки і дотацій нічого не сказано, хоча з назви рядка випливає необхідність показувати всі види фінпідтримки з держбюджету. Тож сільгосптоваровиробнику залишається або не заповнювати цей рядок, або на власний страх і ризик заносити до нього суми інших видів отриманої з держбюджету (з місцевого — ні!) фінпідтримки. Наприклад, дотацію на утримання корів, часткову компенсацію вартості закупленого насіння тощо. Причому заносити тільки ті суми коштів, які включено до складу доходу (Дт 48 (47) Кт 71). Якщо кошти отримано (Д-т 311 К-т 48 (47)), але до доходу не віднесено, включати їх в цей рядок немає підстав.

Сума доходу від продажу іноземної валюти, яка направлена на розвиток сільгосптоваровиробництва (закупівлю насіння, поголів'я худоби, сільгосптехніки тощо) (ряд. 3.2). Дохід виникає на субрахунку 711, якщо вартість продажу валюти перевищує балансову вартість валюти.

Сума доходу від первісного визнання, від зміни вартості біологічних активів і сільгосппродукції, облікованих за справедливою вартістю (ряд. 3.3). Суми кредитових оборотів на субрахунку 710.
Сума доходу від реалізації ОЗ, які перебували на балансі підприємства більше 24 місяців до місяця продажу (ряд. 3.4). Але не вище залишкової вартості ОЗ. Наприклад, якщо залишкова вартість 50000 грн, а ціна продажу без ПДВ 70000 грн, у цей рядок записують 50000 грн. А якщо ціна продажу 40000 грн, у рядок запишуть 40000 грн.

Iнформацію для заповнення цього рядка дивимося в аналітиці до проведення: Дт 712 Кт 791.
Сума доходу від списаної кредиторської заборгованості, що виникла в ході операційного циклу після закінчення строку позовної давності (ряд. 3.5). Ця інформація має міститися за проведенням: Дт 717 Кт 79. Тут наводиться саме списана заборгованість. Отриману безповоротну фіндопомогу сюди включити не можна.

Сума доходу від курсової різниці за зобов'язаннями за кредитами (позиками), відсотками в іноземній валюті (ряд. 3.6). Беремо інформацію за записом: Дт 744 Кт 79.

Скоригований дохід сільгосптоваровиробника (ряд. 4). Від значення в рядку 2 віднімаємо значення в рядку 3. Як бачимо, безповоротна фіндопомога не зменшує загальну суму доходу сільгосптоваровиробника, а значить, зменшує частку сільськогосподарського доходу.

Частка сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік, % (ряд. 5). Значення в рядку 1 ділимо на значення в рядку 4 і множимо на 100. Якщо отримана величина дорівнює або більше 75% (див. пп. 14.1.262, пп. 4 п. 291.4 ПКУ), сільгосптоваровиробник може бути платником ЄП групи 4 у поточному році.

Якщо отримане значення менше 75%, то звітність з ЄП групи 4 на поточний рік можна і не подавати. Адже в такому разі сільгосптоваровиробник не матиме права бути платником ЄП групи 4.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    Сьогодні 13:2311
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    Сьогодні 12:0620
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:196
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427