• Посилання скопійовано

Кваліфікований дохід для «Дія. Сіті»

Яких вимог має дотримуватися резидент «Дія. Сіті» щодо обсягу доходу?

Вимоги до резидента «Дія.Сіті» наведені в ст. 5 Закону №1667-ІХ.

Там зазначена і вимога щодо доходу:

  • сума кваліфікованого доходу юридичної особи, отриманого за перших три календарних місяці, наступні за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента «Дія.Сіті», становить не менш як 90 % суми її загального доходу за такий період, а сума кваліфікованого доходу, отриманого за кожен календарний рік перебування у статусі резидента Дія Сіті, становить не менш як 90% суми загального доходу юридичної особи за той самий період (за наявності загального доходу).

Кваліфікований дохід - сума чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та роялті (якщо такі суми роялті не враховано у чистий дохід від реалізації продукції), отриманих у результаті здійснення видів діяльності, передбачених ч. 4 ст. 5 Закону №1667-ІХ (п. 5 ч. 1 ст. 5 цього Закону).

В ч. 4 ст. 5 Закону №1667-ІХ наведено великий перелік видів діяльності, зокрема, комп’ютерне програмування, освітня діяльність у галузі ІТ, обробка даних тощо.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону №1667-IX загальний дохід юридичної особи – це сума чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), іншого операційного доходу у вигляді роялті, якщо такі роялті не враховано у чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) обліковується на рах. 70, а дохід від роялті (якщо він не врахований на рах. 70) – на рах. 719 тільки в частині роялті.

Нагадаємо також, що за п. 3 НП(С)БО 1 чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - це дохід, що визначається шляхом вирахування з доходу від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг наданих знижок, вартості повернутих раніше проданих товарів, доходів, що за договорами належать комітентам (принципалам тощо), та податків і зборів. Тобто, тих вирахувань, які відображаються проведенням Дт 79 Кт 704.

Загальний та кваліфікований дохід резидента Дія Сіті визначається за оборотами: Дт 70 Кт 79, Дт 71 Кт 79 (в частині роялті, якщо вони не обліковувалися за рахунком 70), за мінусом вирахувань  Дт 79 Кт 704. Для визначення загального доходу ці обороти беруться за всіма видами діяльності, а для визначення кваліфікованого доходу - такі ж самі обороти, але тільки за видами діяльності, наведеними у ч. 4 ст. 5 Закону №1667-ІХ

Доходи, що обліковуються на рахунках 71 (крім роялті), 72, 73, 74 не беруть участі ані у розрахунку загального доходу, ані у розрахунку кваліфікованого доходу.

А кваліфікований дохід – це дохід тільки від видів діяльності, наведених в ч. 4 ст. 5 Закону №1667-ІХ, який потрібно вибирати з обороту за бухгалтерськими проводками: Дт 70, 71 Кт 79.

Вперше вимогу щодо доходу потрібно визначати за наслідками трьох перших повних місяців набуття статусу резидента  «Дія.Сіті».

 

Приклад 1Юрособа набула статусу резидента Дія Сіті у лютому 2022 року.

За березень – травень 2022 року сума кваліфікованого доходу склала 3 млн грн, а загальна сума доходу 3,2 млн грн.

Сума кваліфікованого доходу в загальній сумі доходу – 93,75% (3 : 3,2 х 100).

Вимога щодо доходу (не менше 90%) дотримана, тому юрособа може і надалі перебувати у статусі резидента Дія Сіті.

Наступні рази вимогу щодо доходу потрібно виконувати за наслідками кожного календарного року.

Нажаль, в Законі №1667-ІХ не уточнили – повного року чи в тому числі неповного.

Наприклад, в листі Держпідприємництва від 13.06.2001 р. №2-532/3628 зазначено, що календарний рік – це період з 01.01 по 31.12 відповідного року. Тобто, календарний рік – це повний рік.

Так само визначають це поняття і суди (див., приміром, Ухвалу ВАСУ від 12.07.2017 р. № К/800/35783/16).

Але для уникнення непорозумінь, у всякому разі до отримання консультацій державних органів з цього питання, таки рекомендуємо дотримуватися вимоги щодо доходу за наслідками в тому числі неповного календарного року.

Хоча і тут не без проблем. Адже незрозуміло, чи брати до розрахунку показники місяця, в якому набуто статус резидента Дія Сіті. По суті без додаткових роз’яснень цього питання не обійтися. Для уникнення непорозумінь рекомендуємо брати до розрахунку показники доходу, отриманого починаючи з дати набуття статусу резидента до кінця відповідного календарного року. 

Приклад 2Початкові дані прикладу 1.

У період з дати набуття статусу резидента Дія Сіті до 31.12.2022 р. сума кваліфікованого доходу склала 15 млн грн, а загальна сума доходу 16 млн грн.

Сума кваліфікованого доходу в загальній сумі доходу – 93,17% (15 : 16,1 х 100).

Вимога щодо доходу (не менше 90%) дотримана, тому юрособа може і надалі перебувати у статусі резидента Дія Сіті.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:192
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202413
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202422
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202436
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 882