• Посилання скопійовано

Відображення в обліку форвардного контракту з придбання валюти

У підприємства в 2021 році виникла валютна кредиторська заборгованість за товари. У 2021 році з банком укладено контракт на умовах форварду (курс 32,50) на придбання валюти в січні 2022 року для погашення валютної заборгованості. Ринковий курс на 31.12.2021 р. – 31,70. Як дану операцію відобразити в звітності на 31.12.2021р.?

Методологічні принципи формування в бухобліку інформації про фінансові інструменти та її розкриття у фінзвітності визначає П(С)БО 13.

Форвардний контракт - цивільно-правовий договір, за яким продавець зобов'язується в майбутньому у встановлений строк передати базовий актив у власність покупця на певних умовах, а покупець зобов'язується прийняти у встановлений строк базовий актив і сплатити за нього ціну, визначену таким договором. 

Форвардний валютний контракт - це угода між двома контрагентами про фіксацію валютного курсу за операцією купівлі-продажу обумовленої суми валютних коштів на визначену дату в майбутньому.

Відповідно до п. 13 П(С)БО 13, форвардний контракт визнається фінансовим активом або фінансовим зобов'язанням на дату виникнення зобов'язання щодо придбання або продажу предмета контракту.

Відповідно до Інструкції №291, на рахунку 03 "Контрактні зобов'язання" ведеться облік за деривативами (форвардними і ф'ючерсними контрактами, опціонах) та інших контрактах, розкриття інформації щодо яких передбачено відповідними П(С)БО. Списуються контрактні зобов'язання з рахунку у разі виконання, ліквідації, відмови від виконання, передачі або продажу зобов'язання за контрактом іншим особам.

Зверніть увагу, що після підписання контракту на похідний фінінструмент (зокрема, форвардний контракт), господарська операція ще не відбулася, тому дериватив поки що не є фінактивом, не було передачі активів або погашення зобов'язань. Таким чином, під час відображення першої події (підписання контракту) слід керуватися принципом превалювання суті над формою. Відповідно,  дериватив до моменту його виконання відображатиметься на позабалансовому рахунку 03 «Контрактні зобов'язання». Тільки після виконання контракту буде оформлено відповідні бухгалтерські проведення з оприбуткування активів, списання коштів тощо.

Відповідно до п. 16 П(С)БО 13, у разі визнання фінансового активу на дату виконання контракту зміни справедливої вартості такого активу в період між датою укладення контракту і датою його виконання визнаються іншими витратами або іншими доходами, крім фінансових активів, які обліковуються за фактичною або амортизованою собівартістю, та активів, які є інструментом хеджування.

Таким чином, до дати виконання форвардного контракту, він обліковується поза балансом на рахунку 03. На цьому рахунку накопичується інформація про укладені, але ще не виконані форвардні контракти.

Облік зобов'язань здійснюється в оцінці, передбаченій контрактами, в даному випадку це буде сума валюти за курсом 32,50. Списуються контрактні зобов'язання з рахунку у разі виконання, ліквідації, відмови від виконання, передачі або продажу зобов'язання за контрактом іншим особам. Аналітичний облік ведеться за видами зобов'язань.

Валютна заборгованість за товари обліковується за загальними правилами обліку монетарних статей у валюті, без урахування інформації про форвардний контракт, з перерахунком курсових різниць за п. 7 НП(С)БО 21.

Якщо форвардний контракт буде виконаний, то придбання валюти в січні 2022 року буде обліковуватися з урахуванням курсу, за яким вона буде придбана – 32,50, та офіційного курсу НБУ на дату придбання.

Якщо форвардний контракт не буде виконаний, то придбання валюти в січні 2022 року або в іншому місяці буде обліковуватися з урахуванням того фактичного курсу, за яким вона буде придбана, та офіційного курсу НБУ на дату придбання.

Тобто форвардний контракт слугує для того, щоб зафіксувати умови придбання валюти в майбутньому. Сам факт укладання такого контракту ще не відповідає ознакам господарської операції, а тому в балансі не відображається. Господарською операцією є виконання такого контракту або операція з придбання валюти без виконання форвардного контракту. В обліку та звітності відображається вже здійснена операція з придбання валюти за тим курсом, за яким вона фактично була проведена.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202423
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427