• Посилання скопійовано

Компенсація працівнику витрат на ПЛР-тест

Чи можна компенсувати працівнику ПЛР-тест, який потрібно робити при приїзді до офісу, оскільки працівники працюють дистанційно? Чи потрібно утримувати ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ? Чи не буде додаткового блага? Чи можна провести компенсацію по авансовому звіту? Чи можна компенсацію за ПЛР-тест при відряджені включаючи до авансового звіту?

Згідно з пп. 165.1.19 ПКУ, до загального оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, в тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівника згідно із Законом №1645 та на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань в період загрози епідемій відповідно до Закону №4004 за наявності відповідних підтверджувальних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування. 

Офіс великих платників податків ДПС тут зазначив, що вартість послуг з медичного обслуговування у вигляді проведення тестів з метою профілактики захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, що надаються медичним закладом на підставі укладеного договору про медичне обслуговування, фізичній особі (працівнику) за рахунок коштів роботодавця, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, за умови дотримання вимог, визначених пп. 165.1.19 ПКУ

Але про які саме умови йдеться — не зазначили. 

Допомога працівнику на проведення ПЛР-тесту надається роботодавцем на підставі заяви (з проханням надати допомогу на медичне обслуговування — проведення тестування на COVID-19) та наявності підтверджуваних документів. Такими документами, крім договору з медичним закладом, можуть бути: документи про надання послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість таких послуг: рахунки, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг. На підставі цих документів видається наказ про надання матеріальної допомоги на лікування. Потім вартість такої послуги роботодавець повертає  працівнику на картку чи видає з каси підприємства.

Також така допомога звільняються від оподаткування ВЗ (пп. 1.7 п. 16 -1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Незважаючи на те, що зазначена допомога не оподатковується ПДФО і ВЗ, дохід у вигляді коштів або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування працівника за рахунок коштів роботодавця відображається у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності за ознакою доходу «143».

Матеріальна допомога разового характеру, що надається роботодавцем окремим працівникам лікування, не є базою нарахування ЄСВ (п. 3.31 Інструкції №5 та п. 14 розділу I Переліку №1170). Відповідно у Додатку 1 об’єднаної звітності не відображається.

Якщо роботодавець не дотримується вимог пп. 165.1.19 ПКУ, то вартість послуг, безкоштовно наданих його працівникам у вигляді тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19), включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких працівників як додаткове благо та оподатковується ПДФО за ставкою 18% та  військовим збором за ставкою 1,5%. І у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності такі кошти відображатимуться за ознакою доходу «126».

Тобто, з вищезазначеного, стає зрозумілим, що повернути кошти працівнику за ПЛР-тест, який зроблений для поїздки в офіс, за авансовим звітом не можна. 

Що стосується повернення коштів на ПЛР-тест працівнику направленого у відрядження, то якщо кошти на відрядження перераховуються працівнику на корпоративну картку, то ситуація буде наступною.

Корпоративна картка – це інструмент, який дає доступ до певного банківського рахунку, який не є власним рахунком працівника, а належить його роботодавцю. Кошти перераховуються не «на картку», а на інший рахунок підприємства. При перерахуванні коштів з поточного рахунку на корпоративний, власник коштів не змінюється. Кошти перераховуються на корпоративну картку на певну ціль: на відрядження (як в даному випадку) або на господарські цілі на користь роботодавця. Кошти з корпоративного рахунку, якими працівник розрахується за тестування, не стають його грошима, а є такими, що витрачені на власні потреби. При складанні авансового звіту такі кошти підлягатимуть поверненню у встановлені пп. 170.9 ПКУ строки.  

Якщо цього не зробити, ці кошти отримають статус надміру витрачених і будуть оподатковуватися  ПДФО 18% (пп. 164.2.11 ПКУ) з застосуванням натурального коефіцієнта 1,21951 (пп. 164.5 ПКУ) та  військовим збором 1,5% (до ВЗ коефіцієнт не застосовується). Сплатити податки потрібно буде у день, коли виник оподаткований дохід, тобто порушені умови, встановлені пп. 170.9 ПКУ). А ще такий дохід і податки слід буде відобразити у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності за ознакою доходу «118».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:226
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1011
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202428
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 725
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422