• Посилання скопійовано

Списання інвестиції за ліквідованим ТОВ, до якого робився внесок

ТОВ 1зробило внески у створення ТОВ 2, що відображено проведенням Дт 14 Кт 00, – 1000 грн. Але при зверненні до ЄДР за ТОВ 2 числиться СК - 5000 грн. Згодом ТОВ 2 ліквідовано, про що стало відомо з інформації, наведеної у ЄДР. Як відобразити ліквідацію ТОВ 2 в обліку ТОВ 1?

Щодо обліку здійсненого внеску до СК

Заборгованість за внесками до СК відображається проводкою: Дт 14 Кт 685.

Здійснення внеску коштами, з банківського рахунку інвестора на банківський рахунок емітента: Дт 685 Кт 311.

Якщо за даними ЄДР (Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань) СК ТОВ 2 складає 5000 грн., а на рахунку 14 ТОВ 1 значиться тільки 1000 грн., це може свідчити про те, що ТОВ 1 зробив внесок не повністю, не відобразивши заборгованість до СК у повній сумі.

Окрім того, наведена у запитанні проводка (Дт 14 Кт 00) не відображає інформацію про кореспондуючий кредитовий рахунок. Але ж в такому разі підсумок активу балансу не буде дорівнювати підсумку пасиву. Хоча якщо ТОВ 1 складало баланс і підсумки активу і пасиву рівні, це означає, що кореспондуючий рахунок таки був. Наприклад, він міг бути такий: Дт 00 Кт 685.

Тому рекомендуємо ТОВ 1 зробити перевірку бухгалтерського обліку за період від моменту внеску до СК до поточного моменту. І з’ясувати всі проводки, якими відображався внесок до СК ТОВ 2. Потім робити виправлення в бухгалтерському обліку, якщо такі виправлення будуть потрібні, залежно від помилок, які виявлять під час перевірки.

 

Щодо відображення в обліку інвестора ліквідації емітента

За даними розглядуваної ситуації на балансі ТОВ 1 числиться інвестиція до ТОВ 2 на суму 1000 грн. З даних ЄДР ТОВ 1 стає відомо, що ТОВ 2 ліквідувався.

Але якщо ТОВ 2 ліквідовано, фінансова інвестиція втрачає ознаки активу, а тому її слід списати з балансу: Дт 96 (якщо облік інвестиції ведеться за методом участі в капіталі) чи 977 Кт 14 – 1000 грн.

Для ТОВ 1 платника податку на прибуток будуть такі податкові наслідки.

Сума списаної інвестиції (Дт 79 Кт 96 чи 977) зменшить фінрезультат до оподаткування, а відтак і об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Якщо ТОВ 1 коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, може застосовуватися різниця за пп. 140.5.3 ПКУ.

Згідно з пп. 140.5.3 ПКУ  ПКУ, фінрезультат до оподаткування збільшується на суму втрат від інвестицій в асоційовані, дочірні та спільні підприємства, розрахованих за методом участі в капіталі або методом пропорційної консолідації.

Тобто, якщо ТОВ 1 застосовує коригування на податкові різниці і вело облік інвестицій за методом участі в капіталі, воно має збільшити фінрезультат до оподаткування на 1000 грн згідно з пп. 140.5.3 ПКУ.

Якщо ж ТОВ 1 вело бухоблік не за методом участі в капіталі, податкову різницю за пп. 140.5.3 ПКУ воно не застосовує. Інших різниць в розглядуваній ситуації немає.

 ***

Читайте також: Облік фінінвестицій за методом участі в капіталі

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202424
  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    06.05.202416
  • Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання
    Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник, експортувало обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку та оподаткування?
    06.05.202415
  • ТОВ отримує від фізособи маркетингові послуги з оплатою реклами у Facebook: як оформити та обліковувати?
    ТОВ, середнє підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, хоче замовити рекламу у Facebook. Сплачувати за рекламу буде фізоосба, яка надає ТОВ маркетингові послуги за ЦПД (ФОП у ФО немає), зі своєї гривневої картки. Чи може сплачувати за рекламу підприємства така фізособа своєю гривневою карткою в межах ЦПД? Якими документами, окрім акту наданих послуг за ЦПД, ТОВ може підтвердити ці витрати?
    03.05.202430
  • Наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію
    Як скласти наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію?
    03.05.202456