• Посилання скопійовано

Де юрособі вигідніше придбати вантажне авто: у автосалоні чи у фізособи?

Компанія є платником ПДВ, у зв’язку з чим керівник думає, де краще купити вантажний автомобіль: в автосалоні чи у фізособи? Які податкові наслідки після придбання авто? Чи сплачується транспортний податок та пенсійний збір?

Придбання вантажного автомобіля у фізособи

Оскільки автомобіль придбаватиметься у фізособи, з виплатою доходу такій фізособі, постане питання утримання з такого доходу ПДФО і ВЗ.

В пп. 173.1 ПКУ сказано, що дохід платника від продажу об’єкта рухомого майна оподатковується за ставкою, визначеною в пп. 167.2 ПКУ (5%). Але дохід має визначатися виходячи з договірної ціни, але не нижче оціночної вартості.

Отже, для того, щоб застосувати ставку ПДФО 5%, потрібно робити оцінку автомобіля. Якщо договірна ціна буде нижчою за оціночну, об’єкт оподаткування ПДФО визначається в розмірі оціночної вартості. Якщо оцінку не робити, ПДФО доведеться утримувати за загальною ставкою пп. 167.1 ПКУ – 18% (див. пп. 173.2 ПКУ).

З доходу за проданий автомобіль утримується і ВЗ в розмірі 1,5%.

Виплачений фізособі дохід потрібно показати в додатку №4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізосіб, з ознакою доходу «105».

Інших податків у разі придбання вантажного автомобіля у фізособи не сплачують.

 

Придбання вантажного автомобіля у юрособи

Якщо продавець автомобіля є платником ПДВ, на операцію постачання автомобіля нараховується ПЗ з ПДВ, складається ПН, яка реєструється в ЄРПН. Якщо покупець є платником ПДВ, він має право відобразити ПК на підставі ПН, зареєстрованій в ЄРПН.

Якщо покупець не є платником ПДВ, вартість ПДВ у сумі продажу включається до первісної вартості автомобіля. Інших податків у разі придбання вантажного автомобіля у юрособи покупець не сплачує.

 

Інші пов’язані з придбанням вантажного автомобіля особливості, незалежно від особи продавця

Транспортний податок

Платниками цього податку є власники легкових автомобілів (див. п. 267.1 ПКУ). Таким чином, за придбаний вантажний автомобіль транспортний податок не сплачується.

 

Пенсійний збір

Платниками цього збору є підприємства, ФОП, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій держреєстрації в Україні органами МВС (див. п. 7 ст. 1 Закону №400).

Таким чином, за придбаний вантажний автомобіль пенсійний збір не сплачується.

 

Подання форми №20-ОПП

Протягом 10 робочих днів після придбання автомобіля, інформацію про нього потрібно подати до податкової за основним місцем обліку – у вигляді повідомлення за формою №20-ОПП (див. п. 8.1 – 8.8 Порядку №1588).

 

Зарахування автомобіля на баланс

Придбаний автомобіль зараховується на баланс до складу ОЗ у загальному порядку, незалежно від того, у кого він придбаний. Звісно, за умови, що використовуватиметься у господарській діяльності за призначенням – для здійснення вантажних перевезень чи для надання автомобіля в оренду тощо.

Амортизація нараховуватиметься у загальному порядку.

 

Де юрособі вигідніше придбати вантажне авто: у автосалоні чи у фізособи?

З точки зору оподаткування, за умови, що ціна однакова, вигідніше купувати у автосалоні. Адже з доходу, виплаченого фізособі, потрібно утримати податки (ПДФО і ВЗ), які перерахують до бюджету.

Придбаваючи у юрособи, яка є платником ПДВ, покупець платник ПДВ має право відобразити ПК, зменшивши таким чином власні ПЗ до сплати. Але якщо умови придбання (включаючи ціну) у різних продавців різні, то питання вигідності потрібно вирішувати, враховуючи всі такі умови.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»