• Посилання скопійовано

Як обрати субрахунок для оприбуткування запасів?

На який рахунок правильно оприбуткувати фарбу для маркування лісу, консервант деревини, стрічку поліпропіленову, цвяхи, що використовуються при пакуванні готової продукції в піддонах?

У п. 6 П(С)БО 9 наведена класифікація запасів, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, розподілу, передачі, обслуговування виробництва й адміністративних  потреб, яка включає в тому числі:

  • сировину, 
  • основні й допоміжні матеріали, 
  • комплектуючі вироби,
  • інші матеріальні цінності.

Дещо грунтовніша класифікація наведена в п. 1.3 Методрекомендацій №2, де запаси включають в тому числі:

  • сировину, 
  • основні й допоміжні матеріали, 
  • паливо, 
  • запасні частини, 
  • напівфабрикати, 
  • тару (строк корисного використання якої не більше одного року), 
  • тарні матеріали, 
  • комплектуючі вироби;
  • інші матеріальні цінності.

Ще детальніше класифіковані запаси в Інструкції про застосування Плану рахунків, на субрахунках, які відкриваються до рахунку 20 «Виробничі запаси».

Дивимося ці субрахунки, які можуть стосуватися ситуації, яку ми розглядаємо.

На субрахунку 201 «Сировина й матеріали» відображаються наявність та рух сировини та основних матеріалів, які входять до складу продукції, що виготовляється, або є необхідними компонентами при її виготовленні. Допоміжні матеріали, які використовуються при виготовленні продукції або для господарських потреб, технічних цілей та сприяння у виробничому процесі, також відображаються на субрахунку 201.

На субрахунку 204 «Тара й тарні матеріали» відображаються наявність і рух усіх видів тари, крім тари, яка використовується як господарський інвентар, а також матеріали й деталі, які використовують для виготовлення тари і її ремонту (деталі для збирання ящиків, бочкова клепка тощо).

На субрахунку 209 «Інші матеріали» обліковуються бланки суворого обліку (за вартістю придбання) відходи виробництва (обрубки, обрізка, стружка тощо), невиправний брак, матеріальні цінності, одержані від ліквідації основних засобів, які не можуть бути використані як матеріали, паливо або запасні частини на цьому підприємстві (металобрухт, утиль), зношені шини тощо.

Таким чином, наведені у запитанні матеріали обліковуються на відповідному субрахунку, залежно від їх напрямку використання.

Наприклад, якщо наведені у запитанні матеріали використовуються при виробництві готової продукції, їх доречно обліковувати на субрахунку 201.

Якщо окремі з цих матеріалів (наприклад, цвяхи) використовуються для ремонту самих піддонів, їх доречно обліковувати на субрахунку 204.

Якщо матеріали використовують для пакування готової продукції, їх доречно обліковувати на субрахунку 209.

Якщо матеріали використовуються одночасно для різних цілей, їх доречно обліковувати на субрахунку, який відповідає переважному напрямку їх використання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»