• Посилання скопійовано

Відображення в декларації про доходи продаж засновником корпоративних прав

В грудні 2020 р. засновник продає 100% своїх корпоративних прав за ту саму суму, що й вносив у статутний капітал. За умовою договору, кошти за продаж корпоративних прав сплачуються протягом 2 місяців з дня укладення договору. Оплата засновнику надійшла в січні 2021 р. Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан та доходи за 2020 рік?

Згідно з пп. 170.2 ПКУ, отриманий фізособами протягом календарного року інвестиційний дохід (крім сум доходу, які не оподатковуються) підлягає обов’язковому відображенню в податковій декларації про майновий стан та доходи за звітний рік з визначенням загального фінансового результату (інвестиційного прибутку або інвестиційного збитку), навіть, якщо продаж інвестиційного активу здійснено через торговця цінними паперами.

Відповідно до законодавства термін «інвестиційний актив» означає пакет цінних паперів, деривативів чи корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущені одним емітентом.

Дохід, отриманий фізичною особою – резидентом у вигляді інвестиційного прибутку від продажу корпоративних прав у вигляді частки статутного капіталу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку.

При цьому, фізична особа, яка отримує такий інвестиційний прибуток, повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО, отриманих від операцій з інвестиційними активами, здійснюється у Додатку 1 до Декларації та зазначається у рядку 10.5 з одночасним заповненням додатку Ф1.

Слід зазначити, що податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем реєстрації фізичної особи за базовий звітний період, що дорівнює календарному року для фізичних осіб – платників ПДФО – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ.

Якщо договір купівлі-продажу інвестиційного активу, укладений у минулому році, а кошти від продажу інвестиційного активу фактично надійшли в поточному році, то платнику ПДФО необхідно задекларувати дохід у вигляді інвестиційного прибутку за підсумками року, в якому фактично отриманий такий дохід. Тобто, подати декларацію фізичній особі потрібно буде за результатами 2021 року.

Після подачі декларації фізособа сплачує ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Звертаємо увагу, що не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу, зокрема, дохід, отриманий платником ПДФО протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує у 2021 році – 3180,00 грн  (пп. 170.2.8 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»