• Посилання скопійовано

Знижкова акція в обліку підприємства

Підприємство для нових клієнтів проводить знижкову акцію – надає послуги за 1 грн за місяць, хоча звичайна ціна цих послуг 400 грн за місяць. Як оформити таку акцію? Які наслідки з ПДВ? Чи потрібно нараховувати ПДФО та ВЗ, якщо клієнти фізособи?

Оформлення

В нашій країні надання знижок традиційно оформляють наказом керівника підприємства. У наказі зазначають всі особливості надання знижок. 

Про знижки слід також поінформувати потенційних клієнтів – споживачів. Це передбачено в ч. 3 – ч. 6 ст. 15 Закону про захист прав споживачів.

Як зазначено в ч. 2 ст. 15 цього Закону, інформація про послугу (включаючи знижки), доводиться до відома споживачів виконавцем у супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), визначеним відповідними нормативно-правовими актами, у тому числі технічними регламентами, або, прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування. Інформація про послуги може бути розміщена у місцях, де вона реалізується, а також за згодою споживача доводитися до нього за допомогою засобів дистанційного зв'язку.

 

ПДВ

База оподаткування визначається виходячи з договірної вартості, але не нижче звичайних цін для самостійно виготовлених товарів/послуг (див. п. 188.1 ПКУ).

Звичайна ціна – це ціна, встановлена договором, яка не може бути нижче ринкової (див. пп. 14.1.71 ПКУ). У всякому разі, саме так консультують податківці (див., приміром, тут).

У ситуації, яку ми розглядаємо, ринкова ціна 400 грн. Тому якщо покладатися на логіку податкової, підприємству доведеться виписати дві ПН:

  • першу на договірну ціну 1 грн;
  • другу на різницю між ціною продажу і ринковою ціною – 399 грн.

Хоча якщо уважно прочитати пп. 14.1.71 ПКУ, там буквально написано таке: «звичайна ціна - ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.».

Тобто, звичайна ціна – це договірна ціна. І вважається, що така договірна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Це все, що написано. Але ж там жодного слова не сказано, що робити, якщо договірна ціна не відповідає рівню ринкових цін. Там не зазначено, що якщо ринкова вища за договірну, то потрібно ПДВ визначати за ринковою ціною. 

На підставі цих аргументів можна доводити, що в ситуації, яку ми розглядаємо, не потрібно донараховувати ПДВ на різницю між ринковою і договірною ціною.

Маємо ще такий аргумент на користь того, що донараховувати ПЗ з ПДВ не потрібно. Ціна 1 грн. в період знижки – це і є ринкова ціна в період акції. А як акція закінчиться, буде інша ринкова ціна – 400 грн.

Хоча з цією позицією може не погодиться податкова. Тому підприємство самостійно має вирішити, чи готове воно керуватися наведеною нами логікою. У всякому разі, з цього питання можна отримати для себе індивідуальну податкову консультацію.

 

ПДФО і ВЗ

Якщо послуги надаються фізособам, то на перший погляд знижка є додатковим благом, яке підлягає оподаткуванню за п. «е» пп. 164.2.17 ПКУ. 

Причому оскільки знижка надана у негрошовій формі, об’єкт оподаткування ПДФО розраховується із застосуванням «натурального» коефіцієнта згідно з п. 164.5 ПКУ. В цьому разі слід утримати і ВЗ (див. п. 16-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ). Але для ВЗ «натуральний» коефіцієнт не застосовується. У формі № 1ДФ такий дохід відображається з ознакою доходу «126».

Але маємо суттєві зауваження до такого варіанту. 

Буквально в п. «е» пп. 164.2.17 ПКУ написано таке: «…е) вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у підпункті 165.1.53 пункту 165.1 статті 165 цього Кодексу…».

Тобто, додаткове благо – це якщо знижка призначена індивідуально конкретному платнику. А в ситуації, яку ми розглядаємо, знижка надається кожному, хто звернеться за послугою – згідно публічного договору. Тому, на наш погляд, в ситуації, яку ми розглядаємо, немає підстав розглядати знижку як індивідуальне додаткове благо і оподатковувати ПДФО і ВЗ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0541
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0614
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202418
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202430
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410