• Посилання скопійовано

Придбання автомобіля у фізособи: що в обліку?

Підприємство (юрособа, загальна система оподаткування, платник ПДВ) має намір придбати авто у фізичної особи-резидента, але місце поставки товару - Польща. Як оформити таку купівлю в обліку і які при цьому мають бути сплачені податки?

Купівля-продаж автомобіля між фізичною і юридичною особою оформляється договором у письмовій формі (п. 2 ч. 1 ст. 208 ЦКУ). Нотаріально посвідчувати договір купівлі-продажу автомобіля не потрібно.

Відповідно до п. 7 ст. 1 Закону № 400, підприємства, установи й організації незалежно від форми власності, фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами МВС, крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю й успадкування легкових автомобілів згідно із законом, є платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Отже, якщо підприємство купує легковий автомобіль, який уперше реєструватиметься в Україні, то під час формування його первісної вартості необхідно враховувати також витрати на сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. 

Відповідно до п. 7 Порядку №1388, протягом 10 днів потрібно провести державну реєстрацію автомобіля. Якщо підприємство купує легковий автомобіль не старше 5 років потрібно сплатити транспортний податок, якщо його середньоринкова вартість більше 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (пп. 267.2.1 ПКУ). При цьому, якщо вартість автомобіля більша вказаної вартості, підприємству потрібно буде також подати відповідну декларацію протягом місяця з дня, в якому виникло право власності на цей об’єкт (пп. 267.6.4 ПКУ).

У пп. 173.3 ПКУ зазначено, що якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта рухомого майна, у тому числі автотранспорту, є юридична особа чи фізична особа-підприємець, то така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі функції податкового агента.

Об’єктом оподаткування ПДФО  є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи від операцій з майном.

ПДФО не утримується, якщо фізособа уперше здійснює продаж у звітному році автомобіля, що йому належить (пп. 173.2 ПКУ), а всі наступні продажі автомобілів протягом звітного року - підлягатимуть оподаткуванню з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві (пп. 173.3 ПКУ).

Дохід фізособи починаючи з другого та наступних продажів автомобілів оподатковується відповідно до норм ст. 173 ПКУ та в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, визначеною у пп. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

Крім того, дохід від продажу автомобіля, є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

Таким чином, юридична особа, купуючи автотранспорт у фізичної особи, який є його другим і наступним продажем протягом звітного року, виступає щодо нього податковим агентом та зобов’язана утримати й перерахувати до бюджету ПДФО і ВЗ.

Також підприємство зобов’язане відобразити нарахований дохід на користь фізичної особи від продажу об’єкта рухомого майна  у формі №1ДФ за ознакою доходу «105». 

В графах 3а і 3 зазначається сума доходу, з якої утримано ПДФО, а в графах 4а і 4 - сума утриманого (перерахованого) ПДФО. Суму утриманого ВЗ зазначають у відповідних графах рядка «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ.

В бухобліку автомобіль обліковується у складі основних засобів та відображається за Дт 152 Кт 631 - за вартістю придбаного автомобіля, яка сплачена фізособі згідно з договором. Нарахування збору на обов’язкове державне пенсійне страхування (при придбанні вантажного автомобіля таке нарахування не здійснюється) відображається проведенням: Дт 152 Кт 651. При введенні автомобіля в експлуатацію робиться запис: Дт 105 Кт 152. 

Амортизація проводиться за методом, обраним з числа тих, що передбачені п. 26 П(С)БО 7.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:199
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1518
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:0811
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:155
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0215