• Посилання скопійовано

Програма зі строком використання 1 рік: як облікувати?

Підприємство придбало програму "Архікад" і програму "Офіс 365" (термін використання за накладною - 1 рік). Як правильно взяти на облік?

Відповідно до п. 10 П(С)БО 8, придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісна вартість придбаного нематеріального активу складається з ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок), мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з його придбанням та доведенням до стану, у якому він придатний для використання за призначенням.

Згідно з листом Мінфіну від 13.07.2009 р. №31-34000-20-10/18896, вартість придбаних ліцензій та комп’ютерних програм відповідно до п. 5 П(С)БО 8 за умови відповідності критеріям  визнання активів відображаються у складі інших нематеріальних активів.

Якщо нематеріальний актив не відповідає вказаним критеріям визнання, то витрати, пов'язані з його придбанням чи створенням, визнаються витратами того звітного періоду, протягом якого вони були здійснені без визнання таких витрат у майбутньому нематеріальним активом (п. 8 П(С)БО 8).

Метод амортизації нематеріального активу обирається підприємством самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигід. Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується із застосуванням прямолінійного методу згідно з П(С)БО 7.

Облік програм ведеться на субрахунку 127. НМА на баланс відносяться за такими проведеннями:

  • Дт 371  Кт 311  -  на суму передоплати за програму;
  • Дт 154 Кт 631 – отримано право на використання програми;
  • Дт 127 Кт 154 – введено програму в експлуатацію;
  • Дт 631 Кт 371 - проведено облік заборгованоостей;
  • Дт 92  Кт 133 -  на суму нарахованої амортизації на програму за місяць, що настав за міся-цем введення в експлуатацію;
  • Дт 133 Кт 127 – списано з балансу вартість програми після закінчення строку дії.

При обліку НМА у "високодохідника" та у "малодохідника"-добровольця виникатимуть амортизаційні різниці згідно з ст. 138 ПКУ, тобто потрібно збільшити фінансовий результат до оподаткування на бухгалтерську амортизацію та зменшити такий результат на суму податкової амортизації.

Відображення різниць, які виникають при нарахуванні амортизації та передбачають коригування фінансового результату до оподаткування, здійснюється у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ до Декларації з податку на прибуток:

  • сума нарахованої амортизації у бухгалтерському обліку відображається у рядку 1.1.1 додатку РІ;
  • у рядку 1.2.1 додатку РІ відображається сума амортизації відповідно до пп. 138.3 ПКУ.

У "малодохідника" - платника податку на прибуток, вплив амортизації програми на фінрезультат до оподаткування буде аналогічним, як і в бухобліку (пп. 134.1.1 ПКУ).

Що стосується ПДВ, то відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ комп’ютерні програми звільняються від оподаткування ПДВ до 1 січні 2023 року. Отже, при придбанні цих програм ПК з ПДВ не виникатиме

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Ремонт авто після ДТП власними силами: облік та оподаткування
    Службове авто потрапило в ДТП. Страхова компанія перерахувала відшкодування згідно з актом ДТП – 14000 грн. Підприємство придбало запчастини. Ремонт буде проведено власними силами. Як відобразити дану операцію в обліку та оподаткувати ПДВ?
    Сьогодні 16:162
  • Помилка в експрес-накладній: нюанси обліку та оподаткування.
    Підприємство, платник податку на прибуток, ПДВ, купує товар через Нову пошту. Оплата доставки за рахунок підприємства. В експрес-накладній дані відправника не відповідають даним постачальника товару. Які податкові наслідки такої невідповідності?
    Сьогодні 12:505
  • Оподаткування та облік прощення працівнику неповернутої суми ПФД
    У 2023 р. Товариство надало працівнику підприємства ПФД у розмірі 100000 грн. строком на 1 рік. ПФД відобразили у Додатку 4ДФ з ознакою доходу «197». У 2024 р. працівник повернув половину ПФД. Строк дії договору до листопада 2024 р., але вже відомо, що працівник не зможе її повернути. Як відобразити цю операцію в додатку 4ДФ і хто повинен сплатити ПДФО та ВЗ?
    Сьогодні 11:2212
  • Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі
    ФГ, платник ЄП групи IV, є засновником ТОВ, з часткою в СК - 100%. ТОВ за результатами 2018 року отримало прибуток, але дивіденди не нараховувалися і не виплачувалися. Як вести бухоблік такої фінінвестиції? Як такий облік вплине на оподаткування ЄП групи IV?
    10.05.202417
  • Облік витрат з корпоративної картки, які здійснені працівником у закордонному відрядженні
    Водій був направлений у закордонне відрядження. Після доставки продукції водій покинув авто і на зв’язок більше не виходив. Документи щодо покупців (CMR, МД) залишив в авто, а чеків щодо використання коштів з корпоративної картки не було. Чи має право підприємство включити витрати з корпоративної картки до витрат згідно з наказом директора?
    10.05.2024244