• Посилання скопійовано

Як відобразити госпоперації, якщо первинні документи надходять пізніше?

Підприємство імпортувало товари кількома партіями. При розмитненні транспорті витрати визначалися на підставі довідки про такі витрати. Товари продані, але акт на транспортні витрати за увесь місяць перевізник надав пізніше. На підставі яких документів транспортні витрати включати до собівартості товарів?

Господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені (див. ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік).

Таким чином, Закон про бухоблік міряє час звітними періодами, а не окремими датами. Причому, згідно з ст. 13 Закону про бухоблік, звітним періодом є рік.

Тобто, для потреб Закону про бухоблік найважливіше, щоб господарські операції, які відбулися протягом року, були й відображені протягом цього самого року.

Хоча в Інструкції про застосування Плану рахунків, у стандартах бухгалтерського обліку (наприклад, в П(С)БО 7) згадується і місячний період. А в п. 3.7 Положення № 88 сказано про звітний період (місяць, квартал, рік).

З наведеного випливає, що для потреб бухгалтерського обліку за загальним правилом таки важливо відобразити операції в межах звітного місяця, навіть без прив’язки до конкретної дати цього місяця. 

Конкретніше цей момент розглянуто в Положенні № 88.

Відповідно до п. 2.6 Положення №88, якщо правилами документообігу підприємства передбачена можливість відображення господарської операції, щодо якої на момент закінчення складання облікових регістрів бухгалтерського обліку за звітний період від контрагента у терміни, встановлені законодавством, не отримано первинного документа, підставою для перенесення інформації про таку господарську операцію до облікових регістрів бухгалтерського обліку є належним чином оформлений внутрішній первинний документ (акт), складений посадовою особою, відповідальною за приймання-відпуск товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг.

Відповідно до п. 3.5 Положення №88 у місяці надходження від контрагента первинного документа щодо господарської операції, інформація про яку в минулих звітних періодах була перенесена до облікових регістрів бухгалтерського обліку згідно з внутрішнім первинним документом (актом), до облікових регістрів бухгалтерського обліку за звітний період переноситься інформація про таку господарську операцію, при цьому її обсяг зазначається шляхом коригування на суму різниці між оцінкою такої господарської операції за внутрішнім первинним документом (актом) та первинним документом, отриманим від контрагента.

Таким чином, якщо підприємство отримує акт від перевізника в тому ж місяці, в якому придбані товари, турбуватися не варто. Транспортні послуги включаються до собівартості товарів на підставі актів перевізника. Довідку про транспортні витрати можна до уваги не брати. Вона потрібна тільки для визначення митної вартості.

Припустимо, що до моменту отримання акта від перевізника підприємство вже списало собівартість товарів, які продані:

  • Дт 902 Кт 281.

Тобто, списало собівартість товарів без врахування в собівартості транспортних послуг.

В такому разі послуги транспортування потрібно досписати на собівартість реалізації:

  • Дт 281 Кт 631 (отримані послуги перевезення і віднесені на собівартість списаних товарів);
  • Дт 902 Кт 281 (досписана собівартість проданих товарів в частині послуг перевезення).

Якщо акт від перевізника надходить в одному з наступних місяців після місяця, в якому товари імпортовані і продані, то можна зробити так, як написано в процитованих нами нормах Положення № 88.

Підприємство наказом керівника затверджує правила документообігу. В правилах зазначається, що якщо до кінця відповідного звітного місяця від перевізника не надійде акт, господарська операція послуг перевезення відображатиметься у собівартості імпортованих товарів на підставі довідки про транспортні витрати, складеної і підписаної такою-то відповідальною особою. А надалі після отримання від перевізника акту в обліку відображається різниця між даними довідки і даними акту. Така різниця відображатиметься такими ж проведеннями, як ми навели вище: Дт 281 Кт 631 і одночасно Дт 902 Кт 281.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    07.05.202427
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    07.05.20244
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    07.05.202417
  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202461
  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    06.05.202423