• Посилання скопійовано

Висновок СЕС діє п’ять років: як обліковувати витрати на його отримання?

Як обліковувати витрати на висновок СЕС на товари, що імпортуються для подальшого продажу: вартість отримання висновку 12000 грн, він дійсний 5 років. Чи можна всю суму віднести на витрати при отриманні висновку, чи необхідно віднести до витрат майбутніх періодів і списувати щомісяця протягом 5 років?

Витрати на сертифікацію продукції (отримання висновку СЕС) не відповідають ознакам активу, тому висновок СЕС не може бути визнаний як нематеріальний актив. Його не можна перепродати або отримати інші економічні вигоди безпосередньо від його використання. Отже, кошти, витрачені на отримання висновку СЕС,  слід обліковувати як витрати.

У П(С)БО прямо регламентовано лише витрати на сертифікацію власної продукції. Відповідно до п. 15.7 П(С)БО 16, витрати на обслуговування виробничого процесу (оплата праці загальновиробничого персоналу; відрахування на соціальні заходи, медичне страхування робітників та апарату управління виробництвом; витрати на здійснення технологічного контролю за виробничими процесами та якістю продукції, робіт, послуг) потрапляють до загальновиробничих витрат. Отже, витрати на сертифікацію власної продукції потраплять до загальновиробничих і відображають їх на рахунку 91. Вартість переданих зразків продукції, які використано для проведення тестування, теж потрапить на дебет рахунка 91 або 23.

Бухоблік сертифікації покупних товарів прямо не регламентовано, тож будемо виходити із загальних норм.

Склад первісної вартості запасів, що придбані за плату (товарів), регламентований п. 9 П(С)БО 9. Зокрема, до первісної вартості товарів входять інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях. До таких витрат, зокрема, належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства/установи на доопрацювання і підвищення якісно технічних характеристик запасів. На нашу думку, до цих витрат також можуть включатися і витрати на сертифікацію товарів, але тільки за умови, що висновок СЕС отриманий для певної партії товарів – тоді витрати на такий висновок збільшують первісну вартість цієї ж партії: Дт 281 Кт 631.

Якщо висновок СЕС отриманий не для конкретної партії товару, а на певний строк і діє для всіх партій товару, що будуть придбані за цей строк, то витрати на такий висновок більше відповідають ознакам витрат на збут, оскільки їх не можна пов’язати з певною партією товару.

Тепер проаналізуємо строк, протягом якого діє висновок СЕС. Якщо цей строк буде менше одного місяця, то витрати на такий висновок слід списати одразу до витрат на збут – Дт 93 Кт 631. Але за умовами запитання, висновок СЕС буде діяти протягом 5 років. З цієї причини його й не можна одразу списати на витрати, оскільки доходи від продажу сертифікованого товару будуть отримуватися протягом декількох звітних періодів.

Тому витрати на отримання висновку СЕС, який діє більше одного місяця, слід спочатку віднести на рахунок 39, а з нього вже щомісячно списувати до витрат на збут поточного місяця.

Наприклад, 12 жовтня 2020 року підприємство отримало висновок СЕС за 12000 грн, який діятиме 5 років (60 місяців) до 11 жовтня 2025 року включно. Схема бухобліку буде такою:

  1. Дт 39 Кт 631 - на всю суму витрат 12000 грн;
  2. З наступного місяця щомісячно списується пропорційна частина вартості висновку СЕС до поточних витрат на збут: Дт 93 Кт 39  на суму 12000 грн / 60 міс = 200 грн. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»