• Посилання скопійовано

Загальний касовий метод обліку у будпідрядника

Чи має право платник ПДВ будпідрядник застосовувати касовий метод за частиною операцій з виконання підрядних будівельних робіт?

Загальне правило дати визначення ПЗ з ПДВ, це правило “першої події”. Але до п. 187.1 ПКУ з 23.05.2020 р. внесено зміни. За операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб'єкти підприємницької діяльності (підрядники та субпідрядники) можуть застосовувати касовий метод податкового обліку відповідно до пп.14.1.266 ПКУ.

За касовим методом дата виникнення:

  • ПЗ визначається як дата зарахування (отримання) коштів на рахунки (у касу) платника ПДВ або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг);
  • ПК визначається як дата списання коштів з рахунків (дата видачі з каси) платника ПДВ або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Тож у платника ПДВ - будпідрядника є право вибору, який метод обліку  застосовувати: правило “першої події” та/або касовий метод до операцій з виконання підрядних будівельних робіт. Якщо такий метод застосовується до частини операцій з виконання підрядних будівельних робіт про це слід вказати у розпорядчому документі а також при укладанні кожного окремого договору.

Подавати заяви чи повідомлень щодо початку застосування касового методу до ДПС не потрібно. Але зі звітного періоду, з якого платник ПДВ почав застосовувати касовий метод у декларації з ПДВ (у відповідному полі в кінці декларації) слід зробити відповідну позначку. 

Про застосування касового методу платник зазначає в розпорядчому документі про облікову політику. Відмова здійснюється з початку року шляхом внесення відповідних змін до облікової політики підприємства. Податкові органи у рубриці ЗІР підкатегорія 101.06 повідомляють:

  • Якщо платник податку бажає відмовитись від застосування касового методу податкового обліку, то така відмова здійснюється шляхом внесення відповідних змін до облікової політики підприємства.
  • У разі відмови від застосування касового методу сума податкових зобов’язань з ПДВ платника податку збільшується на суму, нараховану на вартість товарів/послуг, поставлених платником податку, але не оплачених коштами чи іншими видами компенсацій на дату переходу такого платника до звичайного режиму оподаткування. 

Потрібно зауважити, що право вибору щодо методу обліку ПДВ є лише у будпідрядників, тобто за укладеними договорами будівельного підряду із замовником. Крім того право на ПК за касовим методом буде виникати також тільки за тими операціями придбання до яких застосовується касовий метод визначення дати виникнення ПЗ. 

Зверніть увагу, у випадку придбання товарів/послуг, які одночасно призначені для інших операцій і операцій з постачання за касовим методом, доведеться здійснювати розподіл ПК. Тому що касовий метод визначення ПК застосовується тільки в частині, пропорційній обсягу постачання товарів/послуг за касовим методом. Хоча у ПКУ не має норми щодо порядку проведення такого розподілу. Проте у п. 16 Порядку № 21 зазначено: “у разі одночасного застосування платником касового методу і загальних правил визначення податкових зобов’язань та податкового кредиту у зв’язку з отриманням товарів/послуг, при постачанні яких застосовуються одночасно як касовий метод, так і загальні правила визначення податкових зобов’язань і податкового кредиту, такий платник здійснює розподіл сум податку на додану вартість, нарахованих (сплачених) у зв’язку із отриманням товарів/послуг, у порядку і за формою відповідно до таблиці 4 (Д7) (додаток 7)”.

Пам’ятайте, відповідно до п. 198.6 ПКУ платники ПДВ, які застосовують касовий метод податкового обліку, суми податку, зазначені в ПН/РК зареєстрованих в Єдиному реєстрі та не включені до ПК протягом періоду 1095 к.д. з дати складення у зв’язку з відсутністю фактів списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або надання інших видів компенсацій мають право на включення таких сум до ПК у звітному податковому періоді, в якому відбулося списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або надання інших видів компенсацій але не пізніше ніж через 60 к.д. з дати такого списання, надання інших видів компенсацій.

Слід зауважити, що незалежно від того, в якому періоді у платника ПДВ що застосовує касовий метод виникає право на ПК, реєстраційна СЕА збільшиться за рахунок SНаклОтр (загальна сума податку за отриманими платником ПН та РК) за датою реєстрації в Єдиному реєстрі ПН та РК постачальника. 

Висновок: касовий метод обліку може застосовуватись до операцій з виконання підрядних будівельних робіт, до інших операцій з постачання товарів/послуг будпідрядник повинен застосовувати правило “першої події”.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202412
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424
  • Бухоблік примірника комп’ютерної програми
    Підприємство для кінцевого використання придбало примірник комп’ютерної програми терміном на 1 рік на 1,4 млн грн. Наступного року придбали продовження цієї програми також на 1 рік на 1,4 млн грн. Окрім того, придбали програму, яку встановлено в серверну систему, на 1 рік. Наступного року придбали її продовження. Як обліковувати?
    05.04.202479
  • Бухгалтерський облік права на використання баз даних
    Підприємство придбало право на використання баз даних строком на 12 місяців. Як відобразити дану операцію в обліку?
    05.04.2024559