• Посилання скопійовано

Облік операції з постачання обладнання з монтажем

Підприємство – виробник постачає обладнання та виконує роботи з монтажу цього обладнання на території покупця. Вартість робіт включена до ціни обладнання. Перехід права власності відбувається за датою відвантаження, однак монтаж виконується у наступному звітному періоді. На якому рахунку обліковувати роботи з монтажу?

Як зазначено у п. 5 П(С)БО 15, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

При цьому також зазначено, що критерії визнання доходу, наведені в П(С)БО 15, застосовуються окремо до кожної операції. Проте ці критерії потрібно застосовувати до окремих елементів однієї операції або до двох чи більше операцій разом, якщо це випливає із суті такої господарської операції (операцій).

В нашому випадку з суті господарської операції випливає, що має місце два елементи операції – передача обладнання (з переходом права власності на нього) та подальший монтаж цього обладнання. Тому, на думку автора, доцільно застосовувати критерії визнання доходу окремо до кожного з елементів операції з постачання обладнання. Однак, в даному випадку вартість монтажу включається до вартості обладнання, тому підприємство самостійно повинно виділити частину вартості товару, яка припадає саме на монтаж цього обладнання. Наприклад, можна виходити з прогнозованих витрат на такий монтаж або, за наявності, з розшифровки, що додається до договору.

Так, згідно з п. 8 П(С)БО 15 дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  • покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом  власності на продукцію (товар, інший актив);
  • підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигід підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Разом з цим, у п. 10 П(С)БО 15 зазначено, що результат операції з надання послуг може бути достовірно оцінений за наявності всіх наведених нижче умов:

  • можливості достовірної оцінки доходу;
  • імовірності надходження економічних вигід від надання послуг;
  • можливості достовірної оцінки ступеня завершеності надання послуг на дату балансу;
  • можливості достовірної оцінки витрат, здійснених для надання послуг та необхідних для їх завершення.

Таким чином, у червні до складу доходу постачальника потрапить лише та частина вартості обладнання, яка припадає на саме обладнання, а у липні, після проведення монтажу цього обладнання, до доходу потрапить залишок у вигляді вартості монтажу. Однак, зважаючи на те, що це все ж таки є складовою вартості обладнання, що було поставлено, то облік такого доходу також варто здійснювати на субрахунку 702 "Дохід від реалізації товарів" (разом як і витрати на такий монтаж обліковувати на субрахунках собівартості такого обладнання).

При цьому, зважаючи на те, що на дату передачі обладнання підприємство має відобразити повну суму заборгованості покупця, то варто застосувати рахунок 69 "Доходи майбутніх періодів". Отже, в бухгалтерському обліку така операція може бути відображена такими записами:

  • Дт 361 Кт 702 – визнано дохід від постачання обладнання;
  • Дт 361 Кт 69 – відображено частину доходу від монтажу обладнання, яка буде визнана доходу у наступному періоді;
  • Дт 69 Кт 702 – завершено монтаж обладнання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    Сьогодні 15:233
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202448